Grad

IZGRADNJA PREČISTAČA OTPADNIH VODA: Stvoreni uslovi za početak realizacije projekta

ZRENJANIN – Grad Zrenjanin dobiće prečistač otpadnih voda, ako sve bude išlo po planu, najavljuje v.d. direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Ivan Dević.

Reka Begej
Reka Begej

– Odlukom zrenjaninske Skupštine stvorili su se uslovi da se krene u projekat izgradnje prečistača za otpadne vode, jer sada ide inicijativa Vladi Srbije da nam odobri model javno – privatnog partnerstva. Nakon dobijanja saglasnosti, što očekujemo kao izvesno, može da se raspiše javni tender za iznalaženje partnera – kaže Dević.

Kao bitan momenat on ističe da je studija o izvodljivosti već urađena.

– Bitno je i da ima mnogo zainteresovanih kompanija koje su spremne za partnerstvo, čak 31 je kontaktirana, što strana što domaća, i sve imaju iskustvo u tretmanu, odnosno izgradnji, inženjeringu i tehnologijama otpadnih voda – napominje Dević.

Tehnologija prerade biće definisana u daljoj proceduri, ali zadatak, po pitanju kapaciteta, biće prerada na bazi 120.000 kanalizacionih priključaka. Lokacija prečistača predviđena je na postojećem kanalizacionom izvodu na Begeju, na izlazu iz grada. Kao glavni rizici u realizaciji ovog značajnog poduhvata navodi se neplaćanje usluga kanalizacije i nedovoljno sredstava iz fondova Evropske unije. Zrenjaninci sada plaćaju minimalnu naknadu za kanalizaciju, navodi se u obrazloženju projekta prerade otpadnih voda, ali su svesni zagađenja i spremni su i na veće izdatke, radi očuvanja životne sredine.

Gradonačelnik Čedomir Janjić je ocenio da je izgradnja prečistača otpadnih voda jedan od najvećih zadataka za gradsku vlast. Po njegovim rečima, ovo pitanje možda nije toliko medijski eksploatisano, ali za lokalnu samoupravu ima prvorazredni značaj.

– Kanalizacioni sistem je završen na celokupnoj teritoriji grada, intenzivno se gradi i po okolnim selima, i u narednom periodu to će biti prioritet ove lokalne administracije. Sada se praktično sve otpadne vode izlivaju u jedan kanal, a iz njega u Begej, što predstavlja veliki ekološki problem – rekao je Janjić, naglasivši da je zbog nedostatka para, od čega boluje svaka lokalna samouprava, za izgradnju prečistača prihvaćen model javno – privatnog partnerstva.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • „Zrenjaninci sada plaćaju minimalnu naknadu za kanalizaciju, navodi se u obrazloženju projekta prerade otpadnih voda, ali su svesni zagađenja i spremni su i na veće izdatke, radi očuvanja životne sredine“

    Kako može neko da govori u naše ime?
    Plaćamo i vodu, godinama, a nije ni za zalivanje bašte…

sinovoz