Grad Vesti Zrenjanin

Izabran kupac starih šina i skretnica sa pruga u Zrenjaninu i Sečnju

stara pruga
Foto: Pixabay

„Infrastruktura železnice Srbije“ je najavila da će u naredne dve godine demontirati i ukloniti oko 435 kilometara starih pruga u Srbiji, na kojima se železnički saobraćaj već decenijama ne odvija i koje nisu predviđene za dalju eksploataciju.

 

Od toga, skoro 400 kilometara je starih pruga koje se odavno više ne koriste, a nalaze se u Vojvodini. Na nekim od ovih pruga vozovi ne saobraćaju i preko četrdeset godina.

 

PROČITAJTE JOŠ: Služba za katastar u Novoj Crnji najgora u Srbiji, Zrenjanin na 13. mestu

 

„Reč je o prugama čije funkcionisanje i održavanje ni na koji način nije bilo isplativo. Bilo kakve nove investicije i popravke nemaju ni ekonomsko, ni saobraćajno opravdanje“, kažu u „Infrastrukturi železnice Srbije“.

 

Između ostalih, reč je o pruzi Zrenjanin fabrika – Vršac, koja je duga 81,2 kilometra, a koja je zatvorena za saobraćaj 2005. godine.

 

Takođe, ovim je obuhvaćena i pruga Sečanj – Jaša Tomić, u dužini od 10,36 kilometara. Putnički saobraćaj na njoj je obustavljen 1999. a za saobraćaj je potpuno zatvorena 2006. godine.

 

Ponuda glasila na 302 miliona dinara

 

„Infrastruktura železnice Srbije“ je početkom ove godine objavila javni poziv za prodaju starih šina i skretnica, kao i starog kolosečnog pribora sa tih pruga, i to putem prikupljanja zatvorenih ponuda. Na prodaju je ponuđeno 19.500 tona starih šina, 1.370 tona raznih skretničkih delova i 3.755 tona starog kolosečnog pribora, odnosno ukupno 24.625 tona starog gvožđa i čelika.

 

Početna cena na javnom nadmetanju je iznosila oko 298.947.500 dinara.

 

U međuvremenu je izabran najpovoljniji ponuđač i ovih dana je objavljeno kome je prodat stari materijal. U pitanju je preduzeće „ZGOP“ iz Novog Sada, koje je nosilac posla u zajedničkoj ponudi ponuđača „Extra-auto transport“ iz Vrbasa i „Braća Ilić“ iz Bačke Palanke.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Njihova ponuda glasila je na 302.026.250 dinara.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

4 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Упропасти па продај! Економска диверзија, онеспособљавање инфраструктуре, разградња једне државе… Овоме се мора стати на крај. Не знаш да управљаш – склони се!

  • Unište 500 kilometara pruge,pa se hvali sa na kredite izgrađenih 70 kilometara od Beograda do Novog Sada.