Foto dana Grad Vesti Zrenjanin

Ima li joj spasa: Kuća porodice Munčić sklona obrušavanju (Foto)

kuća porodice munčić

Još jedna zgrada u glavnoj zrenjaninskoj ulici, poznata kao kuća porodice Munčić, ograđena je sigurnosnom trakom koja opominje pešake da je obiđu, jer je objekat sklon obrušavanju.

 

Zgrada u kojoj se svojevremeno nalazio i jedan poznati ugostiteljski objekat, nalazi se u ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 40. Izgrađena je u prvoj polovini 19. veka, u stilu klasicizma. Balkon od livenog gvožđa, koji još uvek opstaje na zgradi, izgrađen je nešto kasnije, odnosno u osamdesetim godinama istog veka.

 

PROČITAJTE JOŠ: Iskoristite priliku: Ima još vremena da do zime zamenite dotrajalu stolariju

 

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin navode da nije poznato ko je i kada tačno podigao kuću. U jednom periodu, tokom 19. veka, njeni vlasnici bili su Kuzmаn i Еmiliја Мunčić, u tо vrеmе pоznаta trgovačka velikobеčkеrеčkа pоrоdicа i veliki dobrotvori.

 

„Tokom izgradnje zgrade Vojvođanske banke, u potpunosti je izmenjeno okruženje kuće Munčić, i to rušenjem građevina sa njene leve strane i izgradnjom zgrade GIK “Banat”. Obavljena je rekonstrukcija nekadašnjeg Vilsonovog trga, podizanjem platoa zbog podzemne saobraćajnice koja nije realizovana do kraja”, kažu u pomenutom Zavodu.

 

kuća porodice munčić

 

Zgrada je statički ugrožena

 

Danas se zgrada nalazi u veoma lošem stanju i statički je ugrožena. Deo objekta, odnosno krajnji deo dvorišnog krila prema zgradi bivšeg GIK “Banat”, urušio se u januaru 2013. godine.

 

“Rekonstrukcija građevine podrazumeva izradu projekta koji bi rešio problem denivelacije terena i slepog zabata. U slučaju ove zgrade, uradila bi se samo delimična rekonstrukcija koja podrazumeva čuvanje i restauraciju ulične fasade”, objašnjavaju stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

Zanimljivo je da se ova kuća ne nalazi među objektima koji su uvršteni na spisak spomenika kulture u okviru Prostorne kulturno – istorijske celine „Staro jezgro Zrenjanina“ od velikog značaja za Republiku Srbiju.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Kako saznajemo, iako zbog arhitektonske i kulturne vrednosti zaslužuje da se nađe pod zaštitom države, ta zaštita je skinuta u dogovoru sa urbanistima, kako bi ambijent na Trgu dr Zorana Đinđića mogao da se urbanistički dovede u red. Urbanističko uređivanje još se nije dogodilo, a zgrada neumitno propada.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM