Grad Vesti Zrenjanin

Havarije na vodovodnoj mreži zbog čestih prekida vodosnabdevanja

sanacija kvara na magistralnom vodu
Foto: JKP "Vodovod i kanalizacija"

Česte oscilacije pritiska vode, usled nekoliko prekida vodosnabdevanja u vremenu dok se snabdevanje grada vodom obavljalo preko fabrike vode, uslovile su veći broj havarija na vodovodnoj mreži. Taj broj dostizao je i do desetak havarija dnevno, saopštilo je danas JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina.

 

U ovom preduzeću kažu da se, nakon preuzimanja vodosnabdevanja od strane „Vodovoda“, pritisak u mreži stabilizovao. To je, kako navode, automatski uticalo i na drastično smanjenje broja havarija na vodovodnoj mreži.

 

– Iako su havarije u vremenu snabdevanja grada preko postrojenja urgentno rešavane, nakon preuzimanja vodosnabdevanja i njegove stabilizacije ostalo je da se sanira više od dvadeset havarija na vodovodnoj mreži – ističe Siniša Gajin, rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

 

PROČITAJTE JOŠ: Poslednje analize: Umeren kvalitet vode na gradskim kupalištima

 

Ovo zrenjaninsko preduzeće, inače, održava više od 1.200 kilometara vodovodne mreže u gradu i selima. Izgradnja vodovodne mreže započeta je šezdesetih godina prošlog veka i njena prosečna starost je iznad 30 godina. Samim tim i havarije na vodovodnoj mreži su česte. Službe održavanja ih u najvećem procentu saniraju u roku od nekoliko časova od momenta nastajanja. Do kraćih prekida vodosnabdevanja u reonu mesta kvara dolazi samo ukoliko je to neophodno zbog potrebe izvođenja radova na njegovoj sanaciji.

 

– Sve otkrivene ili od strane korisnika prijavljene havarije na mreži su evidentirane. Celokupno ljudstvo i mehanizacija stručnih službi preduzeća je angažovana na njihovom saniranju. Radovi se privode kraju, pa iz tog razloga molimo građane za još malo strpljenja. Kao prioriteti prilikom otklanjanja havarija uzimaju se njihov uticaj na sam proces vodosnabdevanja, ugroženost objekata i bezbednost ljudi od posledica curenja vode. Uzima se u obzir i potreba angažovanja specijalizovane mehanizacije za njihovo otklanjanje, raspoloživost i nabavka neophodnih materijala za sanaciju i drugo – objašnjava Gajin.

 

Veći broj havarija nije uticao na količinu i pritisak vode u mreži

 

Postupak vraćanja mesta havarije u prvobitno stanje sprovodi se postepeno. To se čini iz razloga kako se vodovodne cevi ne bi naglo opteretile. U suprotnom, došlo bi do novih kvarova. Od brzine slaganja tla zavisi kada će doći do završnog zakopavanja mesta kvara, a potom i do njegovog asfaltiranja ili vraćanja prethodno uklonjenog uličnog mobilijara.

 

– Bitno je naglasiti da pomenuti veći broj havarija ni u jednom momentu nije uticao na količinu i pritisak vode u mreži. U prilog tome govori činjenica da je od momenta preuzimanja vodosnabdevanja grada od strane JKP „Vodovod i kanalizacija“ ono stabilno. Svi stanovnici grada imaju vode u dovoljnim količinama. Voda je stabilnog pritiska i u višespratnicama koje nemaju ugrađene uređaje za povećanje pritiska vode – naglašava Gajin.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.