Grad Vesti Zrenjanin

„Gradska toplana“ savetuje građane kako da se pripreme za grejnu sezonu

daljinsko grejanje
Foto: Pexels

JKP „Gradska toplana“ iz Zrenjanina će i ove godine letnji period iskoristiti za pripreme za narednu grejnu sezonu. S tim u vezi, iz preduzeća su najavili radove koji će započeti ove nedelje.

 

„Od 2011. godine smo započeli sa kontinuiranim ulaganjem u vrelovodnu mrežu, pa će se ove godine izvoditi radovi u naselju Ruža Šulman. U tom delu grada radovi će početi tokom ove nedelje, a ukupna dužina mreže je 638 metara. Izvodiće se na tri lokacije – od vrtića „Sunčica“ do stambenih zgrada broj 14 i 46, potom od stambenog objekta broj 5 do Osnovne škole „2. oktobar“, kao i ispred spomenika Ruži Šulman do kolektivnih stambenih objekata broj 43 i 44 u ovom naselju“, kažu u JKP „Gradska toplana“.

 

PROČITAJTE JOŠ: Agencija za energetiku dala saglasnost: Struja poskupljuje od 1. septembra

 

Radovi u vezi sa servisiranjem pogona i toplotnih podstanica, ali i ulaganja u samu mrežu omogućena su sredstvima koja preduzeće svojim korisnicima naplaćuje kroz fiksni deo troška. Reč je o iznosu koji korisnici plaćaju tokom cele godine. On „Gradskoj toplani“ pre svega omogućava redovno investiranje u sam sistem daljinskog grejanja.

 

Cene fiksnog dela nisu menjane od 2015.

 

Kako smo tokom proteklih meseci svedoci ozbiljnih geopolitičkih nestabilnosti, koje su pre svega uticale na cene energenata, u JKP „Gradska toplana“ smatraju da su u obavezi da sugrađane obaveste i o situaciji u kojoj se preduzeće nalazi.

 

„Toplana se najpre početkom godine suočila sa naglim povećanjem cene električne energije, koja je skočila 2,5 puta za privredu. Ovakav skok cene struje predstavlja ozbiljan problem u finansijskom smislu za samo poslovanje toplane. Naravno, problem je uslovljen i time da se cene već duži niz godina nisu menjale, nego su i smanjivane. Podsećamo sugrađane da cene fiksnog dela nisu menjane još od 2015. godine, dok je cena varijabilnog dela, odnosno cena toplotne energije, smanjivana u dva navrata od decembra 2014. godine“, saopšteno je iz preduzeća.

 

jkp gradska toplana zrenjanin

 

Kako umanjiti udare na kućne budžete

 

Podseća se da je prvo smanjenje bilo u oktobru 2015. gde je sa 6,17 cena otišla na 5,43 dinara po isporučenom kilovat-času. Potom je u januaru 2020. godine cena smanjena za pet odsto. Na samu cenu toplotne energije, osim cene električne energije, utiče pre svega i cena prirodnog gasa, koja je od januara prošle godine skočila za 56 odsto. Skok cena ova dva energenta predstavlja ogroman finansijski problem za samo poslovanje „Gradske toplane“. Zbog toga se u preduzeću nadaju da će lokalna samouprava imati sluha za njihovo rešavanje.

 

„Svesni smo da su budžeti naših sugrađana, odnosno naših korisnika opterećeni. Zato ovom prilikom apelujemo na njih da pred početak naredne grejne sezone i sami učine neke od neophodnih koraka kako bi se valjanije pripremili za zimski period. Štednja i racionalno korišćenje energije jedan je od najboljih načina da se umanje udari na kućne budžete“, navode u „Gradskoj toplani“.

 

Zamena dotrajale stolarije

 

Jedan od načina uštede energije je pre svega zamena dotrajale stolarije. Građani koji su u mogućnost da je zamene tokom letnjeg perioda, trebalo bi to da učine. Očekivane uštede sa novom stolarijom su od 20 do 30 odsto. Takođe, popravka izolacije na samim fasadama jedan je od načina da se smanji potrošnja energenata u zimskom periodu.

 

„Svesni smo da je rad na izolaciji samih zgrada ozbiljan i finansijski veliki poduhvat. Ali, svakako želimo da podsetimo da je reč o jednoj od najboljih metoda za umanjenje troškova kako u zimskom tako i u letnjem periodu. Isto tako, kada je reč o navikama štednje, sugrađani moraju napraviti korak u tom smeru – odlučnije nego do sada. Naime, u prostorijama u kojima se ne boravi često tokom dana trebalo bi smanjiti potrošnju. To je moguće, pre svega, regulisanjem protoka tople vode kroz grejna tela. Iz tih razloga, apelujemo na korisnike koji imaju stare i dotrajale ventile da ih tokom letnjeg perioda zamene. Time će imati mogućnost regulacije protoka, ali i potrošnje“, savetuju u ovom zrenjaninskom preduzeću.

 

Regulacija protoka, odnosno zavrtanje ventila na radijatorima, najbolji je vid uštede, kako za one koji su radno aktivni te deo dana ne provode u svojim stanovima, tako i za one koji ne koriste sve prostorije u svojim stanovima. To nikako nije otvaranje prozora, a pokazalo se da neki korisnici na taj način regulišu temperaturu u svojim stanovima.

 

Omogućena individualna merenja

 

Tarifni sistem, koji se u Zrenjaninu primenjuje već nekoliko godina, omogućuje individualna merenja putem delitelja odnosno putem kalorimetara u stanskim ormarićima. Time je otvoren put uštedi i smanjenju potrošnje energenata.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

„Ipak, čak i ukoliko sugrađani nemaju ugrađene individualne merače, promena navika na nivou svih stanara u kolektivnom stanovanju može dati dobre rezultate. Iz tih razloga moramo apelovati na sugrađane da u narednoj grejnoj sezoni više razmišljaju na uštedama na nivou svojih zgrada. Jedna od navika kojom se može smanjiti veća potrošnja toplotne energije je i kraće i ređe provetravanje prostorija“, navode u JKP „Gradska toplana“ iz Zrenjanina.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Zasto saljete racune domacinstvima koji vec 7 godina nisu vasi potrosaci,koriste jeftiniji vid grejanja od vaseg?Da li se to zove,,reket,,?

sinovoz