Grad Vesti Zrenjanin

Gradska jezera bila predviđena za sportski ribolov, kupanje i sportove na vodi

begejska petlja

Kompleks tri gradska jezera u Zrenjaninu, poznat kao „Begejska petlja“, poveren je na upravljanje „Rezervatima prirode“, a u programu poslovanja ustanove za ovu godinu, koji su usvojili odbornici Skupštine grada, u 2023. bi trebalo uraditi poslove koji se već godinama najavljuju, a onda odlažu.

 

Kako se navodi u programu poslovanja, u što kraćem roku bi trebalo zameniti zatvarač na taložniku 1, sanirati cevovod na zgušnjivaču mulja i zameniti tablaste zatvarače. Iste ove radove u „Rezervatima prirode“ planirani su i u 2020. kao i u svakoj narednoj godini, o čemu je portal zrenjaninski.com već pisao.

 

PROČITAJTE JOŠ: Planirate renoviranje kupatila? Onda vam preporučujemo ovu keramiku

 

Remont tablastih zatvarača 2020. godine bio je najskuplja investicija. Tada je iznosila tri miliona dinara, ali nije realizovana. Ostali radovi koštali su od 100.000 do milion dinara, no ni oni nisu obavljeni. Pre tri godine u planu je bilo i vađenje mulja sa filterskih postrojenja, a u ovogodišnjem planu taj posao se ne navodi.

 

Od izgradnje „Begejske petlje“, osamdesetih godina prošlog veka, obimnijih rekonstrukcija jezera nije bilo. U ovoj godini se planira izgradnja objekta za mehaničku dehidrataciju mulja.

 

„Begejska petlja“ nastala osamdesetih godina prošlog veka

 

Kada je Zrenjanin svojevremeno tražio rešenje za česta izlivanja Begeja, koji je plavio područje samog centra grada, kao najbolja opcija da se spreče poplave bilo je skraćivanje toka reke za tri kilometra, odnosno presecanje meandra i njegovo pretvaranje u tri jezera. Projekat je davne 1980. godine izradio Vodoprivredni institut „Jaroslav Černi“ iz Beograda.

 

U konačnom rešenju ovaj projekat je podrazumevao izgradnju dve stanice za prečišćavanje vode: primarno, odnosno do kvaliteta druge klase vode, i sekundarno, do kvaliteta prve klase vode, zatim povezivanje cevovodima i čvorištima sva tri jezera, kao i njihova uređenja. Svako jezero bi imalo svoju namenu. Jezero 1, kod „Žitoprodukta“, koristilo bi se za sportski ribolov, Jezero 2, kod železničke stanice, bilo je predviđeno za kupanje i rekreaciju, a Jezero 3, kod zgrade suda, bilo je namenjeno za sportove na vodi. Koliko je od toga realizovano, možete prosuditi i sami.

 

Poslednja ozbiljnija rekonstrukcija jezera obavljena je 2008. godine, kada su građevinske intervencije rađene na Jezeru 2. Od tada, nikakvih ozbiljnijih radova ni intervencija nije bilo.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Izmenama Odluke o uređenju grada Zrenjanina iz novembra 2017. godine, ovaj kompleks jezera predat je na upravljanje ustanovi „Rezervati prirode“.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

5 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • Mislim da smo mi jedini narod na svetu koji zatrpava rečna korita!!!
  Jer kada pogledate kroz istoriju,sve velike civilizacije i veliki gradovi osnovani sa na obalama nekih reka,dok su ih oni održavali mi smo ih ZATRPAVALI!!!!
  DI KE MOZAK-MISLITE O TOME

 • Rezervati i jezera – koza i kupus. Oni kao planirali, al ništa nije urađeno – ko i onomad kad je osuđeni „investitor“ silom montirao Zr-freestyler baš ispred suda, a njegov skupštinski sps kum nekažnjeno ispario (nepobitno iz Agencije potvrđeno nedelo korupcije). O predsedniku i involviranim „sudijama“ osnovnog (delom i višeg) suda nepotrebno i pričati. Rečju – raspad, a silne pare odoše, čak i na prinadležnosti bahatih umreženih neznalica i lenjivaca.

 • 2008.?
  DA LI JE ONDA ODNOŠEN MULJ, NEDEFINISANOG SASTAVA, U JEDNU NJIVU, NA 1/2 PUTA ZR-ELEMIR, ARADAČKI ATAR (OKO 2 JUTRA), KOJOJ JE PROMENJENA NAMENA!? DANIMA SU KAMIONI NOSILI TAJ MULJ, OŠTEĆUJUĆI PUT ZR-ELEMIR, A NJIVA JE POTPUNO I TRAJNO DEVASTIRANA I STOJI U KOROVU!!! MALO JE SAKRIVENA OD POGLEDA! PREKOR IZ ELEMIRA!

 • Tamo gradski vecnik Vojislav Arsenov odredjuje ko ce kad u wc da ide. Prodaju se zaposleni za po koji telefon, laptop i neku crvenu. A gospodin direktor doktor Dejan Jovanov se trudi da zadovolji svog gazdu. Sve pohapsiti.

 • Prokletstvo Zrenjanina sa nosiocima vlasti u gradu i njegovim vizionarima. Počev od uklanjanja Ćuprije, dalje izgradnjom magistrale kroz staro gradsko jezgro, Vojvođanske banke na obodu Begeja, zatim nove Bolnice čitaj Skadra na Bojani, pretvaranjem reke Begej u jezera, u samom gradskom jezgru, aminovanje gašenja FK Proleter… Dokle građani Zrenjanina?!

sinovoz