Grad Vesti Zrenjanin

Građanski preokret: Kompanija „Metito“ upoznata s kriminalom aktuelne vlasti

sastanak sa predstavnicima kompanije metito

Delegacija kompanije Metito, s kojom su ugovoreni poslovi izgradnje prečistača otpadnih voda i prečišćavanja pijaće vode u Zrenjaninu, posetila je danas Građanski preokret.

 

Branislav Zec, predstavnik te arapske kompanije u Srbiji, upoznao je sagovornike s referencama i uspesima Metita u svetu i namerom da u Zrenjaninu posluje odgovorno, uz otvorenu komunikaciju s lokalnom zajednicom.

 

Predstavnici Građanskog preokreta objasnili su gostima da insistiraju na stručnosti i odgovornosti u radu institucija, na nultoj korupciji i na učešću građana u donošenju odluka koje ih se tiču. Upravo zbog toga, Građanski preokret nema pozitivan stav o načinu na koji je Metito započeo poslovanje u Zrenjaninu i Srbiji.

 

PROČITAJTE JOŠ: Neke novoizgrađene zgrade ugrožavaju osnovne standarde stanovanja

 

Ugovaranje izgradnje značajnih postrojenja kao što su prečistači pijaće i otpadnih voda bez prethodne stručne, a potom javne rasprave i bez sprovođenja međunarodnih tendera, nisu dobra praksa, principijelni je stav Građanskog preokreta.

 

Predstavnicima Metita predočeno je da su započeli partnerski odnos s lokalnom vlašću koja u dužem vremenskom periodu krši zakone i postupa neodgovorno prema građanima i javnom interesu, o čemu postoji i obimna dokumentacija.

 

Moguće da je Metito pogrešno informisan

 

Dragana Popović, Ivan Živkov i Dušan Kokot predočili su Branislavu Zecu da je potpisao ugovor s Predragom Bodirogom, protiv kojeg je Građanski preokret podneo dve krivične prijave tokom 2019. i 2020. godine, koje nisu odbačene.

 

„Bodiroga je, uz još pet lica na čelu s bivšim gradonačelnikom, a sada predsednikom Skupštine grada Zrenjanina Čedomirom Janjićem, osumnjičen da je iskorišćavanjem svog položaja i ovlašćenja ili nevršenjem svoje dužnosti naneo imovinsku štetu u iznosu od preko 100 miliona dinara Zrenjaninu, upravo u poslovima s takozvanom „fabrikom vode“. On se sumnjiči i da je učestvovao u koruptivnim radnjama kojima je cilj bio da novinari ne izveštavaju o problemima u vezi s „fabrikom vode“, koju je nedavno kupio Metito“, saopštio je Građanski preokret nakon sastanka.

 

Predstavnici Građanskog preokreta zaključili su da je poslovno-partnerski odnos s aktuelnom vlašću koju, kako su rekli, karakteriše kriminalno, netransparentno, nestručno i bahato ponašanje, nespojiv s namerom društveno odgovornog poslovanja.

 

Oni su ukazali i na vrlo izvesnu mogućnost da su predstavnici vlasti pogrešno informisali Metito o stvarnom stanju vodoizvorišta, vode, vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Zrenjaninu, predstavljajući ih boljim nešto što jesu, što će prouzrokovati probleme u realizaciji planova arapske kompanije.

 

Ugovor obavijen velom tajne

 

Uprkos blagovremenoj i dva puta ponovljenoj pismenoj molbi, predstavnici Metita nisu pre, a ni tokom sastanka, dostavili kopije ugovora koje su zaključili sa Gradom Zrenjaninom i JKP „Vodovod i kanalizacija“. Predstavnici Građanskog preokreta su ocenili da to nije korak u pravcu dobre komunikacije kompanije Metito s lokalnom zajednicom, jer je sadržina tih ugovora informacija od javnog značaja koja bi trebalo da je dostupna svima. Zahtev Građanskog preokreta da mu se dostave ti ugovori prethodno je odbio i Grad Zrenjanin.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Sastanak, do kojeg je došlo na inicijativu kompanije Metito, završen je načelnim dogovorom da se komunikacija nastavi, bez obzira na različite stavove o pojedinim pitanjima.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • Замарају јавност празном причом. Они који су подржали сатанисте 17. септембра 2022, не заступају већинско мишљење. Грађански Преокрет је НВО по мери корпорација, нема везе с интересом народа, битна им је идеологија анти-живота. Брука!

 • A, KAKO SE NAZIVA DAVANJE 17 SEOSKIH GASOVODA „SRBIJAGASU“, OD ISTOG GRADONAČELNIKA, ZA DUG OD 600.000.000,00 DINARA (600 MILIONA DINARA!), KOJI JE GRAD DUGOVAO ZA ZEMNI GAS, „SRBIJAGASU“!!!???
  SELA SU SAMA FINANSIRALA GASOVODE, A, GRAĐANI TROŠILI „ZEMNI GAS“!!!
  ZNAČI, SELA SU PLATILA DUG, KOJI NISU NAPRAVILI!!!
  JOŠ SU I UČESTVOVALA U CENI GASA, JER SU GA PLAĆALI ZAJEDNO SA „TOPLANOM“!
  SVI OSTALI SU PLAĆALI JEFTINIJI GAS, A, SELA SU „POMAGALA“ GRAD, PREKO TOPLANE, JER JE CENA GASA, ZBOG GUBITAKA U MREŽI I DR. BILA VEĆA, I AKO SU SELA TROŠILA GAS BEZ GUBITAKA!!!
  KADA ĆE TA TEMA BITI NA DNEVNOM REDU!!!???
  PREKOR IZ ELEMIRA!