Grad Vesti Zrenjanin

Gradiće se pravoslavni hram Svetog Save u Drvarskoj ulici (Foto)

hram svetog save u mužlji

Na javnoj prezentaciji do 15. jula nalazi se urbanistički projekat za izgradnju pravoslavnog hrama Svetog Save u naselju Nova kolonija u Zrenjaninu, koje je obuhvaćeno Planom generalne regulacije „Mužlja“.

 

Parcela površine 2.350 kvadratnih metara, na kojoj je planirana gradnja verskog objekta, nalazi se na uglu ulica Drvarske i novoplanirane Ruđera Boškovića. Ove ulice, zajedno sa Mostarskom, sa istočne strane formiraju blok. Na ovoj parceli, u čijem su okruženju porodične kuće, trenutno nema izgrađenih objekata. Zemljište je bilo u vlasništvu Grada Zrenjanina.

 

PROČITAJTE JOŠ: Predloženo da Zagrebačka i Ljubljanska ulica dobiju druge nazive

 

„Na parceli je predviđena izgradnja pravoslavnog hrama V kategorije, u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, u prvoj fazi. U drugoj fazi je planirana izgradnja parohijskog doma. Visina objekta je određena u skladu sa vrstom verske građevine i maksimalno iznosi 18 metara. Projektom je ostvareno sleme broda crkve 8,89 metara, a vrh tornja je na 15,6 metara“, navodi se u urbanističkom projektu.

 

Za prateći objekat, odnosno parohijski dom, koji se gradi uz hram, planirana spratnost je maksimalno prizemlje, sprat i potkrovlje.

 

„Posle izgradnje, crkva će postati lokalni reper, kao najviši objekat u okolini. To je u skladu sa predviđenom verskom namenom i tradicionalnim pristupom“, piše u urbanističkom projektu.

 

Planirana je fazna gradnja

 

Planirana je fazna gradnja, i to tako da se u prvoj fazi izgradi crkva sa propratnim sadržajima (ograda, česma, nadstrešnica, mesto za paljenje sveća) i obavi parterno uređenje (prilazne staze, platoi, zelene površine i parking prostor). Druga faza obuhvata parohijski dom sa uređenjem zelenih površina, okolnih staza i kolski prilaz sa parking mestima za potrebe ovog doma.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Iza projekta, koji je izradila firma „Rad projekt“ iz Lukićeva, stoji odgovorna urbanistkinja Nina Stojanović (Mitranić), a podnosilac zahteva je Srpska pravoslavna crkva.

 

hram svetog save u mužlji

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz