Grad

Grad traži privatnog partnera za prečišćavanje otpadnih voda

Begej

Poslednjih dana iz reke Begej, koja protiče Zrenjaninom, ponovo se šire neprijatni mirisi, a razlog tome je, kao i ranijih godina, što je zatvorena prevodnica kod Stajićeva, pa voda iz Begeja trenutno stoji i ne otiče u Tisu.

 

„Otvaranje prevodnice  i oticanje Begeja u Tisu trebalo bi u najskorije vreme da poboljša kvalitet vode u Begeju i ublaži neprijatne mirise koji su se u proteklom periodu širili Zrenjaninom. Međutim, ovo je samo privremeno rešenje tog problema, a jedini način da on trajno bude rešen jeste izgradnja prečistača za otpadne vode“, poručuju iz Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“.

 

Ovo javno preduzeće, koje upravlja pomenutim begejskim vodotokom, objasnilo je da su uzrok neprijatnih mirisa otpadne vode u Zrenjaninu, koje se bez prečistača puštaju u Begej. Zbog visokog vodostaja Tise prevodnica kod Stajićeva je zatvorena, pa voda ne može da otiče u ovu reku. Vremenske prilike – toplota i visok pritisak, takođe su pogoršavale stanje, jer su podsticale razgradnju fekalija koje se ispuštaju u Begej.

 

U „Vodama Vojvodine“ kažu da je privremeno zatvaranje ustave uobičajeno pri visokim vodostajima Tise, pošto bi u suprotnom voda iz Tise ulazila u Begej, a potom i u sam Zrenjanin, što bi moglo dovesti i do izlivanja reke. Ipak, dobra vest je da je vodostaj Tise u stagnaciji, a tako bi, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, trebalo da bude i u narednom periodu. Ukoliko se ove prognoze ostvare, otvaranje ustave može se očekivati u narednih nekoliko dana, rekli su nam u „Vodama Vojvodine“.

 

Do tada, Zrenjaninci će morati da trpe neprijatne mirise i da gledaju u pocrneli Begej, u koji se ispuštaju otpadne vode koje poslednjih dana ne prolaze kroz grad, nego se u njemu zadržavaju. Jedino rešenje ovog dugogodišnjeg, i jednog od najvećih zrenjaninskih problema, jeste izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a o tome u ovdašnjoj lokalnoj samoupravi uveliko razmišljaju.

 

– Vlada Srbije je odobrila predlog projekta javno – privatnog partnerstva za projektovanje, izgradnju i upravljanje postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji grada Zrenjanina, koji je podnela naša lokalna samouprava. Puno je kompanija koje su zainteresovane da uđu u ovaj projekat zajedno sa Gradom Zrenjaninom, i na nama je da sada izaberemo najboljeg partnera – izjavio je za portal zrenjaninski.com pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.

 

Radišić je naglasio da je ideja da ugovor sa privatnim partnerom, koji bi uložio sredstva u izgradnju postrojenja, bude oročen na period od 15 do 20 godina, posle čega bi prečišćač u potpunosti pripao gradu.

 

– Kad obavimo taj deo posla, onda možemo razmišljati i o drugoj fazi projekta, a to je čišćenje kanala Begej, koji bismo finansirali sredstvima ostvarenim iz projekata i fondova Evropske unije. Međutim, dok ne zaustavimo zagađenje Begeja, ne možemo ni tražiti pare za njegovo čišćenje – objasnio je Radišić.

 

Podeli članak
Tagovi

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • DA NE BUDE, KAO SA POSTROJENJEM ZA PRERADU VODE, „BESPLATNO“- U PRIVATNOM VLASNIŠTVU, AL’, “ NE IDE“!!!???
    SAMO DA SE NE „PRERAZMISLE“, OD SILNOG „RAZMIŠLJANJA“!?
    PREKOR IZ ELEMIRA!

sinovoz