Grad Vesti Zrenjanin

Grad planira da meri kvalitet vazduha nadomak fabrike „Linglong“

kvalitet vazduha u zrenjaninu

Gradsko veće Zrenjanina je, nakon što je dobilo saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine, usvojilo Program monitoringa kvaliteta vazduha na teritoriji grada u toku ove i naredne godine. Ovim programom određen je broj i raspored mernih mesta, kao i obim, vrsta i učestalost merenja nivoa zagađujućih materija u vazduhu. Lokalna mreža mernih mesta biće uspostavljena u svrhu dopunskih merenja.

 

Predviđeno je da se u narednom periodu monitoring kvaliteta vazduha obavlja na šest lokacija u gradu i okolini. Lokacije u gradu su Bulevar Veljka Vlahovića 14, Trg Dositeja Obradovića bb, Gerontološki centar Zrenjanin, na adresi Principova 22-26, kao i Sportsko-rekreativni centar „Partizan“, u Beogradskoj ulici broj 15.

 

PROČITAJTE JOŠ: Primećen gust crni dim iznad kaučukare, stiglo je i objašnjenje (Video)

 

Programom je predviđeno da merna mesta budu i u Mesnoj zajednici Mužlja, u ulici Mađarske komune 59, kao i u Elemiru, u ulici Žarka Zrenjanina 49.

 

Na mernim mestima u Bulevaru Veljka Vlahovića i kod Gerontološkog centra sprovodiće se merenja zagađujućih materija usled uticaja saobraćaja. Trg Dositeja Obradovića je izabran kao osnovna urbana lokacija. Kod Sportsko-rekreativnog centra „Partizan“ biće merene zagađujuće materije usled uticaja saobraćaja, ali i rada pogona kineske kompanije „Linglong“, koji se nalaze nedaleko od ovog mernog mesta.

 

Zbog saobraćaja i rada „Linglonga“ biće obavljan monitoring kvaliteta vazduha i u Mesnoj zajednici Mužlja, a u Elemiru zbog rada Fabrike sintetičkog kaučuka i Pogona za pripremu i tansport nafte i gasa.

 

Takođe, na svim ovim mestima sprovodiće se namensko merenje koncentracije čađi, usled uticaja grejne sezone, tokom koje će i trajati merenja.

 

Ko će meriti kvalitet vazduha?

 

U dokumentu koji je usvojilo Gradsko veće navodi se da će merenja kvaliteta vazduha, obradu i analizu podataka, kao i proveru validnosti rezultata obavljati ovlašćena stručna laboratorija. Ona će biti odabrana nakon sprovedenog postupka javne nabavke.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Izveštaje o merenjima, odnosno o rezultatima kontrole kvaliteta vazduha, u okviru Lokalne mreže mernih mesta, ovlašćena laboratorija će dostavljati Odseku za zaštitu i unapređivanje životne sredine Odeljenja za privredu Gradske uprave Zrenjanina. Biće u obavezi da mesečne izveštaje dostavlja do 15. u mesecu za prethodni mesec. Godišnje će dostavljati do 31. januara tekuće godine za prethodnu godinu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Ooo, kakvog li elementarnog neznanja i propagande imitacije nekog kao rada! To onda, „drage“ naše mente, nije nikakav monitoring. Neprekidno praćenje i objavljivanje precizno izmerenih vrednosti u realnom vremenu, bez ikakavih !friziranja“ u „javnoj kući“ bi bilo najmanje što ste građanima odavno dužni. Pa, kad već niste zaustavili tu suludost u takvoj pozicioniranosti i besprizornosti nakaradnih industrijskih zona, bez ikakvih blagovremenih i proverljivih podataka i analiza – pokušajte da umanjite svoju ličnu odgovornost time što ćete se nekako izvući iz sve užasnijih nauma već potpuno nebuloznih uzurpatora svega i svačega što nas okružuje. Budite bar jednom pametni, poslušajte makar ovaj konstruktivan savet.

  • Merenje samo u realnom vremenu, mislim da Pancevo tako radi zbog rafinerije. A sta je sa pracenjem kvaliteta vode u Begeju? One ogromne cevi koje su ugradjene gde se završavaju? Valjda kad pocnu mrtve ribe plivati po reci mozda e se neko onda setiti.. 😔

sinovoz