Grad Vesti Zrenjanin

Gotovo deset odsto budžeta za rad Predškolske ustanove i vrtića

sednica gradskog veća
Foto: Grad Zrenjanin

Za rad Predškolske ustanove Zrenjanin u 2020. biće izdvojeno blizu 450 miliona dinara, što je gotovo deset odsto ukupnog budžeta grada za narednu godinu. Ovo je saopštio gradonačelnik Čedomir Janjić nakon današnje sednice Gradskog veća.

 

Na dnevnom redu sednice našlo se više tačaka. Između ostalog, razmatran je i finansijski plan Predškolske ustanove i drugih javnih ustanova i preduzeća za iduću godinu.

 

– Značajna sredstva izdvajamo za rad Predškolske ustanove i obdaništa na teritoriji grada. Ove godine smo izgradili novi vrtić u naselju Putnikovo. Svečano ćemo ga otvoriti u februaru ili martu. Time ćemo dodatno poboljšati kvalitet usluga Predškolske ustanove – najavio je Janjić.

 

Pročitajte još: Roditeljima novorođenih beba uručena dečija auto sedišta

 

Gradonačelnik je podsetio i da su u prethodnom periodu, u nekoliko sela, pre svega u seoskim školama, otvorene jaslene grupe za najmlađe meštane.

 

– Takođe, omogućili smo da se u jednom vrtiću pruža usluga boravka dece do 23 časa, svakog radnog dana, subotom i nedeljom. To smo učinili na zahtev roditelja koji rade po smenama i imaju za tim potrebu. Očigledno je i da ćemo tu uslugu za jasleni uzrast morati da pružimo u još nekim selima. Jednostavno, postoji potreba za tim – rekao je Janjić.

 

Na dnevnom redu sednice Gradskog veća našla se i odluka o prenosu prava korišćenja na nepokretnostima u javnoj svojini grada Zrenjanina na Centar za pružanje usluga socijalne zaštite grada Zrenjanina “Most”. Janjić je podsetio da je lokalna samouprava nedavno osnovala novu ustanovu “Most”. Ona će preuzeti deo ingerencija Centra za socijalni rad.

 

– Neke od tih aktivnosti biće proširene. Značajna sredstva smo izdvojili za socijalna davanja u 2020. godini – rekao je Janjić.

 

Na dnevnom redu 34 tačke

 

Dnevni red današnje sednice činile su 34 tačke dnevnog reda. Među njima su programi poslovanja i rada javnih preduzeća i ustanova, predlozi odluke o komunalnom inspekcijskom nadzoru, boravišnoj taksi… Na dnevnom redu se našao i predlog odluke o izmeni odluke o naknadama za korišćenje javnih površina. Nakon ove izmene biće umanjene naknade za korišćenje javnih površina za oglašavanje.

 

Članovi Gradskog veća usvojili su i predlog odluke o izmeni i dopuni odluke o manifestacijama od posebnog značaja za Grad Zrenjanin. Kako je rekao izvestilac po toj tački Milan Mrkšić, Festival kobasica i domaće rakije, koji se već tradicionalno organizuje u Belom Blatu, uvršten je u manifestacije od posebnog značaja za grad. Mrkšić je pojasnio da je „Kobasicijada“ već godinama jedna od najposećenijih manifestacija na teritoriji grada i da lokalna samouprava pomaže njenu organizaciju, te da je zaslužila da se nađe u kalendaru svetkovina od posebnog značaja.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM