Grad

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE: Crpna stanica postaje ugostiteljski objekat sa šest zvezdica!

ČENTA – Jedan privatni investitor, od nekadašnje crpne stanice „Čenta“, izgradio je moderan ugostiteljsko – turistički objekat što je, po tvrdnjama stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu, jedinstven slučaj, ne samo u Vojvodini i Srbiji, nego i u regionu! Očekuje se da će uskoro, po okončanju finalnih radova, ovaj projekat javnosti biti predstavljen kao primer dobre prakse kada je reč o očuvanju industrijskog i hidrotehničkog nasleđa, koji bi trebalo i drugi da slede.

Nekadašnji izgled crpne stanice
Nekadašnji izgled crpne stanice

Etnolog – konzervator Branislav Milić iz zrenjaninskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture kaže za portal „Zrenjaninski“ da je crpna stanica „Čenta“ nastala za potrebe isušivanja čenćansko – perleskog rita, nakon velikih poplava kada je voda probila nasip i izazvala ogromne nevolje meštanima ovog dela Banata. Tada je ustanovljeno da stara pumpa za vodu nije imala dovoljno kapaciteta.

– Izrada projektne dokumentacije za crpnu stanicu, smeštenu na tri – četiri kilometra od samog naselja, uz kanal Karaš, započeta je 1902. a pet godina kasnije krenulo se sa njenom izgradnjom, da bi u rad bila puštena u januaru 1909. godine. U njoj su se nalazile pumpe iz 1896. godine. Međutim, šezdesetih godina prošlog veka prestala je potreba za njihovim radom, jer su uvedene nove pumpe na jači, električni pogon, sa većim kapacitetima – objašnjava Milić i navodi da su stare pumpe ostale u crpnoj stanici, u originalnom sklopu.

Stare mašine ostale u objektu
Stare mašine ostale u objektu
Ovako izgleda preuređen lokal
Ovako izgleda preuređen lokal

U međuvremenu se pojavio investitor koji je objekat zakupio na period od 99 godina. Već nekoliko godina ulaže ogromna sredstva kako bi napravio reprezentativan objekat, kakvog nema ni u regionu nema.

– Imaće ugostiteljsko – turističku namenu i dve hale su privedene za te potrebe. Sve je urađeno vrlo kvalitetnim materijalima i investitor je pratio trend industrijskog nasleđa. Na kompleksu, površine oko jedan hektar, osim dva stara, spojena objekta, sazidana su i tri nova, sa dvanaest moderno opremljenih apartmana, a tu su i teniski teren, heliodrom…  Ambijentalno jedino odudaraju apartmani koji su u panonskom stilu, što je bila želja investitora, s obzirom na to da je Čenćanin poreklom, a hteo je da ostavi neki svoj pečat – opisuje Milić i napominje da bi otvaranje trebalo da usledi ovog leta.

Po rečima ovog stručnjaka, koji je pratio rekonstrukciju crpne stanice, ovo je jedinstven primer da privatno lice investira u tehničko nasleđe. Ponegde su od takvih objekata napravljeni muzeji, ali je ovde reč o potpuno drugoj nameni.

– To je nešto što bih svuda naveo kao primer dobre prakse i preporučio bih svojim kolegama da razvijaju ovakvo partnerstvo. Nama su u ovom slučaju bile primarne stare mašine, jer smo želeli da ih sačuvamo. One su ostale u objektu i mislim da investitor planira i da simulira njihov rad – ističe naš sagovornik i zaključuje da je u objektu puno detalja i da svaki od njih ima svoju priču.

U toku finalni radovi
U toku finalni radovi
Moderan ugostiteljsko - turistički kompleks
Moderan ugostiteljsko – turistički kompleks
Izgrađen i teniski teren
Izgrađen i teniski teren
Podeli članak
sinovoz
FAM