Foto dana Grad Vesti Zrenjanin

Dva metalna čamca u slučaju potpunog potonuća mogu da predstavljaju opasnost (Foto)

dva metalna čamca u begeju

Inspektor bezbednosti plovidbe u Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ivan Jovanović obavio je vanredni inspekcijski nadzor nad napuštenim plovilima u delu Kanala Begej u Zrenjaninu.

 

Vanrednim nadzorom je utvrđeno da su u pitanju dva metalna čamca sa kabinom, u polupotopljenom stanju, čiji je vlasnik nepoznat. Nalaze se na desnoj obali Kanala Begej, u blizini Kristalne dvorane.

 

U zapisniku inspektora Jovanovića piše da je snimanje plovila obavljeno sa najbliže pristupne pozicije. Utvrđeno je da je sa većeg plovila izbačen konop izvezan za drvo uz obalu. Zbog nepristupačnosti terena, nije se mogao proveriti kvalitet i noseća funkcionalnost izbačenog konopa.

 

PROČITAJTE JOŠ: Evo kolike su plate gradonačelnika, njegovog zamenika, pomoćnika, gradskih većnika…

 

„Prilikom osmatranja i snimanja plovila nisu uočene propisane identifikacione oznake za tehnički ispravna i registrovana plovila, upisana u odgovarajuće knjige nadležnog organa – Lučke kapetanije Titel. To ukazuje da su plovila neregistrovana. Nema mogućnosti pouzdanog utvrđivanja stanja vlasništva preko navedenog organa nadležnog za upis plovila“, navodi se u zapisniku dostavljenom redakciji portala zrenjaninski.com.

 

Na licu mesta je utvrđeno da plovila nemaju uticaja na odvijanje bezbedne plovidbe na kontrolisanom sektoru vodnog puta Kanala Begej. Ocenjeno je da ona, u slučaju potpunog potonuća na postojećoj lokaciji i neobeleženosti krajnje tačke prema osovini vodnog puta, zbog svojih gabarita i visine mogu predstavljati opasnost za druga plovila koja preduzimaju manevrisanje u cilju zaustavljanja i stajanja uz obalu. To su potencijalno moguće okolnosti zbog blizine brodogradilišta.

 

„Na osnovu starijih snimaka lokacije, izuzetih sa javno dostupnih informacionih pretraživača, utvrđeno je da se radnje pristajanja uz obalu povremeno preduzimaju na nadziranom sektoru vodnog puta“, piše u zapisniku.

 

dva metalna čamca u begeju

 

Trenutno ne predstavljaju prepreku za plovidbu

 

Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno i da u postojećim uslovima i zatečenom stanju plovila ne predstavljaju prepreku za plovidbu. Dodaje se da na osnovu toga nema zakonskog osnova za postupanje prema materijalnom zakonu inspekcije bezbednosti plovidbe. No, zapisnik je prosleđen na ocenu nadležnosti za sprovođenje postupka uklanjanja zatečenih neregistrovanih plovila Gradskoj upravi Zrenjanina, Odeljenju inspekcija, Javnom vodoprivrednom preduzeću „Vode Vojvodine“ i Vodnoj inspekciji.

 

Šta će se dalje dešavati sa napuštenim plovilima, koja poslednjih godina stoje privezana uz obalu – videćemo.

 

U Udruženju profesionalnih lađara ranije su rekli za portal zrenjaninski.com da je Srbija postala lider po broju potonulih objekata u Evropi.

 

PROČITAJTE JOŠ: Praznična super ponuda u „Ogrevu“: Ne dvoumite se, već iskoristite priliku!

 

„Pored napuštenih objekata, u teritorijalnim vodama Srbije se pojavljuje trend nekontrolisane plovidbe svega i svačega. Plove brodovi bez ikakvih obeležja, bez transpondera, radio uređaja, često bez plovidbene dozvole i bez adekvatne posade, ne poštujući propisani režim i normu plovidbe“, tvrde u udruženju.

 

Smatraju da će problem biti sve veći, iako je zakonska regulativa solidna. No, postoji problem sa ljudstvom kako u inspekcijskim službama tako i u kapetanijama.

 

dva metalna čamca u begeju

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak