Grad Vesti Zrenjanin

Država zajedno sa gradom traži rešenje za prečistač otpadnih voda

zrenjanin gradi prečistač otpadnih voda
Foto: Zoran Bogaroški

Zrenjanin se nalazi u grupi nekoliko gradova za koje Ministarstvo zaštite životne sredine radi na obezbeđivanju finansija za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i proširenje kanalizacione mreže. Kako se navodi u saopštenju ministarstva, u pitanju je međunarodno finansiranje u vidu granta, donacije ili zajma.

 

„Za manje od dve godine ministarstvo je, zajedno sa lokalnim samoupravama, izradilo projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju 29 postrojenja za preradu otpadnih voda sa linijom mulja i 11 za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada. Za te namene obezbedili smo finansijsku podršku Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 500 miliona evra. U toku je i finansiranje, realizacija i izrada dokumentacije za desetine drugih projekata“, navodi se u saopštenju ministarstva.

 

Podsetimo, Grad Zrenjanin je radi rešavanja problema otpadnih voda i komunalnog otpada pokrenuo inicijativu da se ti problemi rešavaju javno-privatnim partnerstvom. U oktobru 2017. godine u gradu na Begeju boravili su predstavnici švedskih firmi, specijalizovanih za preradu otpadnih voda i komunalnog otpada. Razgovorima sa čelnicima grada prisustvovao je i tadašnji državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Branislav Blažić.

 

PROČITAJTE JOŠ: Nedostatak novca i radnika sprečava detaljno uređenje centralnog jezera

 

Već u maju 2018. godine Blažić je ponovo bio u Zrenjaninu. Tema razgovora je bila ista, ali je predloženo povoljnije rešenje za grad.

 

„Naša želja i cilj je da se problem otpada i otpadnih voda u celoj Vojvodini reši bukvalno jednim potezom, u nekoj međudržavnoj saradnji. To bi značilo da ta država sa svim svojim, finansijskim, kadrovskim i stručnim kapacitetima krene u rešavanje problema u Vojvodini, i to u jednom potezu“, najavio je tada Blažić.

 

On je naglasio da je prvi razgovor obavljen upravo sa Gradom Zrenjaninom.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Ta strana država će sve da uradi i podigne profit,a picousti će da se pući i busa u grudi.

  • Pa to je stvarno dirljivo. To što se grad guši u smrdljivoj vodi koju pumpaju ovi iz JKP Vodovod i kanalizacije, e baš da vidimo. A šta ćemo sa selima? „Vredni“ domaćini bacaju otpadne vode u svoje bunare a i seoski vodovodi se snabdevaju vodom iz jednog bunara. To nikom ništa. Važno je da ministarstvo za ekologiju sabira uspehe. Banatska sela ni u vreme nacističke okupacije nisu imala zatrovanu vodu. Ima nas koji to pamtimo.