Grad YSLAJDER

DIGITALIZOVANI MATIČNI PODACI ZA POSLEDNJIH STO GODINA

ZRENJANIN – Grad Zrenjanin 2017. godinu dočekuje sa kompletno digitalizovanim matičnim podacima građana za poslednjih 100 godina, saopšteno je iz lokalne samouprave.

Šefica Odseka za upravno pravne i poslove matičara pri Gradskoj upravi Sofija Anđelković podsetila je da je Zakonom o matičnim knjigama propisano da su opštinske, odnosno gradske uprave obavezne da do 27. decembra 2016. godine podatke iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih za poslednjih sto godina u potpunosti unesu u elektronski oblik i dostave u Centralni sistem za elektronsku obradu i skladištenje podataka i čuvanje drugog primerka matičnih knjiga.

– Do juna 2016. godine Gradska uprava Zrenjanina prevela je u elektronski oblik 68 odsto matičnih knjiga. Imajući u vidu pomenutu zakonsku obavezu, uloženi su dodatni napori, te su pored matičara i zamenika matičara i drugi zaposleni u Gradskoj upravi, uz prekovremeni rad, bili angažovani na poslovima prevođenja matičnih knjiga u elektronski oblik. Tako je za manje od šest meseci uspešno završen izuzetno obiman i kompleksan posao digitalizacije matičnih podataka naših sugrađana – kazala je Anđelković.

Ona je navela da je najveća prednost posedovanja centralne baze digitalizovanih podataka iz matičnih knjiga laka dostupnost. Naime, od sada će građani, ali i institucije, moći brzo i jednostavno da dođu do podataka iz matičnih knjiga, neophodnih za određene postupke, na celoj teritoriji Republike Srbije. To, kako je istakla, u velikoj meri olakšava i pojednostavljuje život građana, jer više ne moraju, na primer, ako su rođeni na teritoriji grada Zrenjanina, a žive u nekom drugom mestu u Republici Srbiji, da dolaze u Zrenjanin da bi dobili izvod iz matične knjige rođenih, već ga mogu dobiti u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi gde žive.

 – Imajući u vidu i obavezu svakog organa, počev od 8. juna 2016. godine, da pribavlja podatke iz službenih evidencija, osim ako stranka izričito izjavi da će te podatke pribaviti sama, rad organa javne uprave će biti brži i efikasniji, neće se čekati da građani sami pribavljaju izvode iz matičnih knjiga, što opet znači i uštedu vremena i novca za građane. Takođe, u pojedinim postupcima, gde se traže lični podaci za pretke, kao što je bio postupak restitucije ili uzimanje dvojnih državljanstava, lakše će se dolaziti do istih, jer su svi podaci iz matičnih knjiga počev od 1916. godine do danas uneti u elektronsku bazu podataka jedinstvenu za celu Republiku Srbiju – objasnila je ona.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz