Grad Vesti Zrenjanin

Data saglasnost na studiju: Prečistač otpadnih voda dobio zeleno svetlo

begej

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine je objavio da je dao saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta „Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Zrenjanina“. Nosilac ovog projekta je firma „Begej Water“ doo iz Novog Beograda. Iza nje stoji kompanija „Metito“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

„Rešenje o davanju saglasnosti je doneto na osnovu predloga odluke, koji je sastavni deo izveštaja tehničke komisije, kao i uvidom u dostavljenu dokumentaciju. Konstatovano je da realizacijom ovog projekta neće biti negativnih uticaja na životnu sredinu, ukoliko se ispoštuju propisane mere zaštite“, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

 

PROČITAJTE JOŠ: Banja „Rusanda“ u Melencima teško kršila obavezu dobrog poslovanja!

 

U obaveštenju se dodaje da je nosilac projekta dužan da obezbedi uslove i sprovede mere definisane u Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu.

 

Rešenje o davanju saglasnosti na studiju je konačno u upravnom postupku. Protiv ovog rešenja se može pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom u Beogradu. To je moguće učiniti u roku od 30 dana od dana objavljivanja obaveštenja.

 

Rami Gandur: Begej će biti u skladu sa ekološkim parametrima

 

Predsednik Izvršnog odbora „Metito korporacije“ Rami Gandur je prošle godine, prilikom sastanka sa gradskim čelnicima, kazao da posle izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda građani Zrenjanina mogu očekivati da Begej bude u potpunosti u skladu s ekološkim parametrima. Dodao je  i da će se životno okruženje u tom pogledu značajno popraviti.

 

Gandur je kazao da je „Metito“ sproveo temeljnu i dugoročnu studiju i analizu, kako u pogledu trenutnog stanja otpadnih voda, tako i onog što se može očekivati na osnovu planiranog privrednog razvoja.

 

– To je tehnologija i znanje kojima se ponosimo i koje smo primenili u sistemima i do deset puta većim i zahtevnijim nego u Zrenjaninu. „Metito“ je najveći strani investitor u oblasti prečišćavanja otpadnih voda u Kini. Tamo upravljamo sa osam gradskih i tri velika industrijska postrojenja. U različitim državama imamo i više nego adekvatna iskustva. Građani Zrenjanina mogu biti sigurni da imaju iskusnog i pouzdanog partnera u realizaciji ove investicije – poručio je Rami Gandur.

 

reka begej

 

NVO: Zrenjanin nastavlja da bude eksperimentalno mesto

 

Pojedine nevladine organizacije, međutim, sumnjaju u rezultate ovog projekta. Podsećaju da je prilikom potpisivanja ugovora sa „Metitom“ saopšteno da Zrenjanin postaje prvi grad u Srbiji u kojem će biti primenjen model javno-privatnog partnerstva u upravljanju otpadnim vodama.

 

Građanski preokret je naveo da na taj način Zrenjanin nastavlja da bude eksperimentalno mesto za koruptivne poslove u vezi s vodom, s obzirom na to da je i neuspešno postrojenje za prečišćavanje pijaće vode, ugovoreno 2015. godine, bilo prvo iskustvo u Srbiji s privatnim postrojenjem koje se uključuje u vodosnabdevanje.

 

PROČITAJTE JOŠ: Naplata parkiranja vozila po novoj tarifi odložena za mesec dana

 

„Ni prilikom ugovaranja izgradnje prečistača otpadne vode, kao ni 2015. godine u slučaju prečistača pijaće vode, nije bilo prethodne stručne analize alternativnih rešenja. Izostali su javna rasprava i međunarodni tender. Umesto toga, javnost je samo informisana o potpisivanju ugovora sa investitorom. Zbog toga, sasvim je opravdana zabrinutost da će se i ovaj posao, poput onog s prečistačem pijaće vode, pretvoriti u veliku ujdurmu i kriminal, bez rezultata u javnom interesu. Smatramo da je Zrenjaninu potreban prečistač otpadnih voda. Do njega, međutim, treba doći na ispravan način: stručno, transparentno i u skladu s propisima. To ne treba činiti preko politički oktroisanog investitora i još jednog eksperimenta nad gradom“, saopštio je svojevremeno Građanski preokret.

 

Ugovor potpisan u novembru 2020. godine

 

Podsećamo, ugovor o izgradnji centralnog prečistača otpadnih voda u Zrenjaninu potpisali su početkom novembra 2020. godine gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i potpredsednik kompanije „Metito“ Valid Madvar. Projekat se realizuje kao direktna strana investicija, na osnovu međudržavnog sporazuma naše zemlje i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Njegova vrednost je 30 miliona evra.

 

Obaveze Grada Zrenjanina u realizaciji projekta nisu finansijske prirode. One podrazumevaju obezbeđenje građevinskog zemljišta i povezivanje gradske kanalizacije sa prečistačem otpadnih voda.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda grada Zrenjanina gradiće se na obodu industrijske zone „Jugoistok – Ečka“. Biće sa desne strane državnog puta Zrenjanin – Beograd, u blizini benzinske stanice NIS.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.