Grad YSLAJDER

DA NE BUDE ZABUNE: KVALITET VODE DOBAR, FALE SPASIOCI

izletiste-tisa

ZRENJANIN – Veliku pažnju javnosti privukao je tekst objavljen na portalu zrenjaninski.com u kom, između ostalog, stoji da kupanje na Tisi nije dozvoljeno. Mnogi su pomislili da je reč o zabrani zbog kvaliteta vode. No, stvari stoje drugačije.

 

izletiste-tisa

 

Kupanje na Tisi kod Žabaljskog mosta nije dozvoljeno jer nije organizovana spasilačka služba, niti je bovama ograničen prostor u kom se može bezbedno kupati, što su zakonske odredbe. Novi upravljač, Gradska stambena agencija, dužna je da takvo obaveštenje istakne na vidno mesto, a kupači koji  se kupaju i pored upozorenja, čine to na sopstvenu odgovornost.

 

Što se, pak, tiče, kvaliteta vode, tiska i voda na Peskari, gde se voda uzorkuje, i u junu i u julu zadovoljavala je granične vrednosti vode treće klase, umerenog ekološkog statusa, i kupanje na tim mestima je dozvoljeno.

 

Merenja i analize obavlja Zavod za javno zdravlje. Voda se uzorkuje na Tisi kod Žabaljskog mosta i uzvodno od tog mesta, a na Peskari sa leve i desne strane.

 

Ovlašćeni radnici Zavoda vodu uzorkuju nekoliko puta mesečno.

 

Sve analize govore da je voda na ovim mestima umerenog ekološkog statusa i da ju je moguće koristiti za kupanje i rekreaciju.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz