Grad Vesti Zrenjanin

Crkva Uspenja Bogorodice jedna je od retkih sačuvanih baroknih crkava

crkva uspenja bogorodice
Foto: Zoran Bogaroški

Crkva Uspenja Bogorodice, u Svetosavskoj ulici u Zrenjaninu, spomenik je kulture od velikog značaja.

 

To je jedna od retkih sačuvanih baroknih crkava iz prve polovine 18. veka u Vojvodini. Crkva je podignuta 1746. godine u vreme Marije Terezije i predstavlja jednu od nastarijih sakralnih građevina u Banatu, izgrađenu od tvrdog materijala. Crkva Uspenja Bogorodice je izmenjena i dograđena 1783. godine, o čemu svedoči i zapis godine na pervazu južnih vrata.

 

„Po najnovijim istraživanjima, ikonostas je započeo Dimitrije Popović, ali ga je smrt prekinula da okonča posao. Stoga ga je dovršio Georgije Popović 1815. godine. Slikarska porodica Popović, čiji je rodonačelnik Georgijev otac Teodor, radila je širom Banata i prepoznatljivim manirom obeležila crkveno slikarstvo u tom predelu na prelazu iz 18. u 19. vek. Kao u slučajevima ostalih slikara, rad po narudžbini iz rodnog mesta ima poseban značaj za slikara i njegov opus“, navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

Barokni ikonostas rađen u pozlati nastao je između 1785. i 1790. godine. Ovo delo Aksentija Markovića odlikuje se velikim zanatskim umećem rada u drvetu, što potvrđuje i bogatstvo cvetnih ukrasa na njemu.

 

Na horu crkve je manji ikonostas posvećen prenosu moštiju svetog Nikole, rad nepoznatog majstora iz 18. veka. Nepoznat je i slikar ikona na Hristovom grobu, nastalih takođe u 18. veku. U crkvi se čuva veći broj pojedinačnih ikona iz 18. i 19. veka.

 

„Zidne slike Hrista na prestolu sa anđelima i evanđelistima radio je Stevan Aleksić 1924. godine“, kažu u Zavodu.

 

Obimni radovi na statičkoj i konstruktivnoj sanaciji crkve izvedeni su oko 2000. godine.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM