Grad Vesti Zrenjanin

CIKLONIZACIJA: Hiperprodukcija komaraca, nemoguće im je stati u kraj

komarci
Foto: Pixabay

Novi krug tretmana sa zemlje protiv odraslih komaraca u gradu Zrenjaninu počeo je preksinoć. Ukoliko to dozvole vremenske prilike, on će biti nastavljen.

 

Kako navode u novosadskom preduzeću „Ciklonizacija“, u okviru ovogodišnje sistematske akcije zaštite zdravlja građana od komaraca, tretmani su preksinoć izvedeni na više lokacija. To su centar grada, Mala Amerika, zone oko bara u Bosanskoj i Čontikarskoj ulici, parkovi Plankert, Čokoliget, Železnički, Putnikovo, Park mladosti, park na Bagljašu, Titov gaj, Karađorđev i Šećeranski park, Šumice i park na Trgu Dositeja Obradovića.

 

Ostali delovi grada tretmanima treba da budu obuhvaćeni kasnije. Na terenu će biti petnaestak ekipa sa vozilima opremljenim savremenim ULV generatorima.

 

Pročitajte još: Gradonačelnik preti raskidom ugovora, nezadovoljan radom „Ciklonizacije“!

 

Ovakva godina se ne pamti decenijama unazad

 

„Činjenica je da godinu kao što je ova, kada su u pitanju meteorološki uslovi, odnosno uslovi za produkciju komaraca, ne pamtimo decenijama unazad, koliko „Ciklonizacija“ suzbija komarce. Reč je o hiperprodukciji sa kojom smo suočeni, ne samo u Vojvodini, Beogradu i Srbiji, nego i u okolnim zemljama poput Hrvatske, Mađarske i Rumunije. Ona je na nivou elementarne nepogode. Građani treba da budu svesni da je ta produkcija tolika da je, uprkos stalnim tretmanima, nemoguće brojnost komaraca dovesti do toliko niske da ih građani ni ne primete, kao što je to moguće u prosečnim godinama“, navode u preduzeću „Ciklonizacija“.

 

Kako kažu, jedan od razloga je i taj što su rečni komarci dobri letači. Oni prevaljuju bez problema više desetina kilometara. Zato smo suočeni sa komarcima koji u urabane sredine konstantno stižu sa okolnih reka i drugih ruralnih izvorišta. Ta migracija vrlo brzo poništava efekte tretmana koji se izvode i u gradskim i seoskim sredinama.

 

„Dalja dinamika tretmana zavisiće i od kretanja vodostaja reka i od meteoroloških uslova. Na to treba dodati da će uskoro biti otvoren i drugi front. Naime, pored ovih rečnih komaraca, krenuće i značajna produkcija takozvanih urbanih ili kućnih komaraca koji su prenosioci virusa Zapadnog Nila. Za očekivati je da će i borba sa ovom vrstom komaraca morati da bude intenzivna“, navode iz „Ciklonizacije“.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.