Grad Vesti Zrenjanin

Bista slavnog dirigenta Slobodana Bursaća ponovo na meti vandala! (Foto)

bista slobodana bursaća

Nije prošlo dugo vremena a bista slavnog zrenjaninskog dirigenta Slobodana Bursaća, u Aleji velikana u Karađorđevom parku, ponovo se našla na meti vandala.

 

Neko je, naime, pokušao da sruši bistu, ali svoj huliganski čin nije uspeo da sprovede do kraja. Stoga je bista, koja je obnovljena pre dve godine, ostala nakrivljena, što je zabeležio reporter portala zrenjaninski.com.

 

Bista Slobodana Bursaća u Karađorđevom parku vraćena je sredinom 2017, nakon što je nestala pre nekoliko godina. Prethodno je organizovan niz manifestacija horske muzike, a sav prihod iskorišćen je za izradu nove biste. Priloge su davali i pojedinci i organizacije, dok su mediji zdušno pratili akciju koja je završena postavljanjem biste.

 

Bista Slobodana Bursaća, rad kikindskog vajara Slobodana Kojića, inače, postavljena je 2004. godine, da bi bila ukradena samo tri godine kasnije. Ova koja je postavljena pre dve godine rađena je u bronzi, prema originalu, jer je kalup srećom sačuvan. Popravljena su i oštećenja koja su vremenom nastala na postamentu.

 

bista slobodana bursaća

 

– Zahvalni smo svima koji su pomogli. Mislimo da smo ovim činom Slobodanu Bursaću vratili tek mali deo onoga što je on davao nama i celom gradu. Reći ću samo da danas u Zrenjaninu radi 30 horova, čiji dirigenti su bili pevači hora „Josif Marinković“ i muzički stasavali pod budnim okom maestra Bursaća – izjavio je prilikom otkrivanja biste Vladimir Stojković Coka, jedan od organizatora Horskog festivala „Slobodan Bursać“ i inicijatora za ponovno postavljanje biste.

 

U ime porodice, tada se zahvalio Andrej Bursać, Slobodanov sin, i sam čuveni dirigent.

 

– Znam da je moj otac trasirao put mnogim ljudima u ovom gradu i u muzici, ali i van nje. Ostavio je veliki trag. Mnogi bivši pevači idu njime, ali je lepo videti da se mog oca i ovako ljudi sećaju. Da znaju ko je bio i šta je uradio – kazao je on.

 

Izuzetno važna ličnost za razvoj horske muzike

 

Dirigent Slobodan Bursać (1941-1993) bio je izuzetno važna ličnost za razvoj horske muzike u Zrenjaninu. Sa njim je Omladinski mešoviti hor „Josif Marinković” iz Zrenjanina osvojio brojna priznanja. Među njima i titulu „Hor sveta” u Langolenu, u Velikoj Britaniji, 1987. godine. On je svojim entuzijazmom i dirigentskom harizmom stvorio generacije pevača. Mnogi od njih danas su angažovani u profesionalnim ansamblima u Srbiji i inostranstvu. Zbog toga je osnovan horski festival koji nosi njegovo ime, kako u znak sećanja na ovu značajnu ličnost za kulturni život grada, tako i u cilju očuvanja i negovanja horske tradicije u Zrenjaninu. Odlukom Gradskog veća Zrenjanina, Horski festival „Slobodan Bursać“ je 2016. dobio status manifestacije od značaja za grad.

 

Nažalost, i dalje postoje oni koji ne cene sve što je Slobodan Bursać uradio za Zrenjanin i, uopšte, za srpsku kulturu. To se još jednom pokazalo i ovim poslednjim vandalskim činom.

 

bista slobodana bursaća

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz