Grad Vesti Zrenjanin

Bez većeg zaštitnog pojasa zelenila, prometna raskrsnica… Ovo je jedna od najbučnijih ulica

nivo buke kod medicinske škole

Ukoliko ste stanar Gerontološkog centra Zrenjanin ili živite blizu njega, odnosno ako stanujete u blizini Medicinske škole ili pohađate ovu obrazovnu ustanovu, onda trpite buku i danju i noću. To pokazuju rezultati merenja buke u životnoj sredini za prošlu godinu, koju je objavio Zavod za javno zdravlje Zrenjanin. Naime, na mernim mestima kod Gerontološkog centra i Medicinske škole utvrđena godišnja vrednost prelazi graničnu vrednost buke u životnoj sredini tokom dana, večeri i noći za osam do 12 decibela.

 

Nivo buke meri se na ukupno 13 lokacija na teritoriji grada Zrenjanina, koje su podeljene u pet zona. Prva zona obuhvata područja za odmor i rekreaciju, kao i bolničke ustanove, odnosno Gerontološki centar, Opštu bolnicu i Gradski bazen. Maksimalan nivo buke zabeležen je kod staračkog doma.

 

PROČITAJTE JOŠ: Iz godine u godinu sve manje rođenih u srednjem Banatu, a sve više umrlih

 

U drugu grupu spadaju školske zone. Merenja se sprovode na četiri mesta – kod Medicinske škole i vrtića „Vila“, „Dečija radost“ i „Biberče“. Maksimalna vrednost nivoa buke zabeležena je kod Medicinske škole. Kako se navodi u izveštaju Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, razlozi za to su karakteristike ulice – bez većeg zaštitnog pojasa zelenila, značajan intenzitet saobraćaja, prometna raskrsnica i obližnji parking prostori.

 

Nivo buke meri se i u čisto stambenim područjima

 

Treća zona obuhvata čisto stambena područja. Merna mesta su u ulicama Olge Petrov i Đorđa Stratimirovića. Utvrđeno je da godišnji nivoi buke za dnevne i večernje intervale merenja ne prelaze granice dozvoljenih vrednosti. Za noćne intervale merenja, prosečan godišnji nivo buke prelazi graničnu vrednost za jedan decibel na mernom mestu u Ulici Olge Petrov.

 

Poslovno – stambena područja spadaju u četvrtu zonu, u okviru koje se takođe nalaze dva merna mesta – u Ulici dr Laze Kostića i kod pijace na Bagljašu. Nivo buke koji je izmeren u dnevnom i večernjem intervalu na mernom mestu u Ulici dr Laze Kostića ukazuje na povećanu frekvenciju saobraćaja kao posledicu otvaranja ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih radnji i ostalih poslovnih objekata.

 

PROČITAJTE JOŠ: Popusti damama: Velika akcija posvećena pripadnicama lepšeg pola

 

Peta zona odnosi se na administrativno – upravna i područja duž auto-puteva, magistralnih i gradskih saobraćajnica. Kako je istaknuto u izveštaju, za noćne intervale merenja, prosečan godišnji nivo buke prelazi graničnu vrednost za tri decibela na mernom mestu u Bulevaru Milutina Milankovića.

 

Kao najveći izvor buke u gradu navodi se saobraćaj. Ono što je dodatni problem, koji doprinosi tome da ovi podaci ne oslikavaju pravo stanje stvari, jeste da je analiza zasnovana, kako u izveštaju piše, na pretpostavljenim akustičnim zonama, s obzirom na to da grad nije uradio akustično zoniranje prostora. Akustično zoniranje je metod podele teritorije na akustične zone na osnovu namene prostora, definisane prostornim i urbanističkim planovima grada. U skladu sa akustičnim zoniranjem, grad ima obavezu da preduzme mere za zaštitu stanovništva od buke.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz