Grad YSLAJDER

ARSEN U PREČIŠĆENOJ VODI U DOZVOLJENIM GRANICAMA!

postrojenje za vodu

ZRENJANIN – Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ je od kompanije „Sinertek“, kojoj je poveren posao prečišćavanja pitke vode, dobilo informaciju da je rešen glavni problem zbog čega je 2004. godine voda iz gradske vodovodne mreže zabranjena za piće – prisustvo arsena u prečišćenoj vodi je u okviru dozvoljenih granica! Ove navode potvrdila je i analiza laboratorije JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina.

 

voda

 

– Prema rezultatima analize vode sa prečišćivača od 7. jula, prisustvo arsena iznosi 5 mikrograma po litri, što je dva puta manje od dozvoljene granice. Bitno je napomenuti i da je prisustvo arsena u sirovoj vodi pre prolaska kroz prečišćivač iznosilo 100 mikrograma po litri – objašnjava rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u „Vodovodu i kanalizaciji“ Siniša Gajin.

 

Pored arsena, i prisustvo gvožđa u vodi je svedeno u okviru dozvoljenih granica, to jest na manje od 0,1 miligrama po litru, dok je prisustvo mangana i amonijom jona i dalje iznad dozvoljene granice, ali je spušteno na vrednosti koje treba da se postignu u ovoj fazi prečišćavanja vode.

 

– Svi pomenuti rezultati su postignuti nakon testiranja samo prve dve faze procesa prečišćavanja vode u postrojenju, odnosno nakon predtretmana i ultrafiltracije. Prema najavi investitora, od početka sledeće nedelje kreće i testiranje preostalih faza prečišćavanja, odnosno reverzne osmoze i jonoizmenjivača, kada će se obavljati dalja podešavanja pomenutih i preostalih parametara vode – naglašava Gajin.

 

Kako je istakao, nastaviće se sa redovnim analizama kvaliteta vode u toku i nakon svake faze prečišćavanja, a nakon puštanja u rad kompletnog postrojenja uslediće i analiza ovlašćene laboratorije Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.

 

Puštanje vode sa prečišćivača u gradsku vodovodnu mrežu uslediće nakon što Zavod za javno zdravlje potvrdi da voda sa prečišćivača ispunjava sve parametre koje propisuje pravilnik o kvalitetu vode Republike Srbije, a biće dozvoljena za piće kada zabranu ukloni ovlašćena inspekcija. Do tada će i dalje deo prečišćene vode kružiti unutar postrojenja za prečišćavanje, a deo biti ispuštan u gradsku kanalizacionu mrežu.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Kada neka nezavisna-neutralna OVLAČĆENA institucija bude izmerila kvalitet vode, verovaću, ali, ovakvo poređenje, „dve vode“, podseća me na PRIKAZ PROIZVOĐAČA FILTERA ZA VODU U ELEMIRU, PRE 15-AK GODINA, kako je naša voda prljava, gde je uronio 2 „elektrode“ u vodu i uključio naizmeničnu struju!!! Naravno, počeli su da se izdvajaju „prljavštine“ i dr., onako kako njima odgovara!!!
    Tako i ova „ŽUTA LIMUNADA“. ili, šta je već!?
    Takva nije naša voda, SIGURNO!!!
    Ima više gvožđa i zato je žuća, ali ne toliko!
    Pozdrav iz Elemira!