Grad

Ambasadoru Kine Li Mančangu dodeljena Nagrada grada Zrenjanina

Ambasadoru Kine Li Mančangu dodeljena Nagrada grada Zrenjanina
Foto: Grad Zrenjanin

Ambasadoru Kine u Srbiji Li Mančangu, na novogodišnjem koktelu koji je priredio gradonačelnik Čedomir Janjić, dodeljena je Nagrada grada Zrenjanina.

 

Najviše priznanje grada Zrenjanina uručio je gradonačelnik Janjić, a primio ga je, u ambasadorovo ime, savetnik kineske ambasade Či Jonghui.

 

Prilikom dodele priznanja rečeno je da je Li Mančang u našu zemlju došao prvi put još 1978. godine. Završio je Višu ekonomsku školu u Beogradu i naučio srpski jezik. Isticao je da mu je Srbija drugi zavičaj. Tokom mandata najvišeg diplomatskog predstavnika Kine u Srbiji dao je izuzetan doprinos razvoju prijateljskih odnosa između dve zemlje.

 

Osvedočeni je prijatelj naše zemlje i našeg naroda. U svom radu umnogome je prevazišao ono što se zove uobičajena diplomatska aktivnost. Tokom boravka u Beogradu značajno je doprineo razvoju bilateralnih i diplomatskih odnosa između dve zemlje. Doprineo je i razvoju političke i ekonomske saradnje. Neposredno je učestvovao u realizaciji više investicija od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju u koje su uključene multinacionalne kompanije iz Kine.

 

U Zrenjaninu je 24. avgusta ove godine, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisan ugovor o realizaciji najveće privredne investicije ikada u našem gradu. Reč je o izgradnji proizvodnih pogona kompanije „Linglong Tajr“, vrednosti skoro milijardu dolara. Za tu investiciju se izborila Republika Srbija, uz sve prednosti koje je ponudio Grad Zrenjanin. Ključnu ulogu da baš Srbija i Zrenjanin postanu buduće evropsko sedište kompanije „Linglong“ imao je, uz Aleksandra Vučića, i Li Mančang.

 

Priznanje mu se dodeljuje za doprinos razvoju prijateljskih odnosa između dve zemlje i izuzetnom profesionalnom i ličnom angažovanju na realizaciji kapitalnih kineskih investicija Srbiji, posebno u gradu Zrenjaninu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM