Gastro kutak Vesti Zrenjanin

ZADOVOLJSTVO U TEGLI: Pekmez od kajsija – savršenstvo ukusa

pekmez od kajsija
Foto: Pixabay

Vreme je za pekmez od kajsija.

 

Kajsije su ove godine vrlo jeftine, rodile su, a kod njih važi pravilo: jedne godine rode, sledeće ne rode.

 

Zato iskoristite rodnu godinu i vrlo povoljne cene (60 dinara za kilogram) i skuvajte pekmez od kajsija bez kog se palačinke ili rolat ne mogu zamisliti.

 

Sto domaćica, sto recepata

 

Neko kajsije ljušti, neko ih samelje, ali evo recepta kako lako i relativno brzo skuvati odličan pekmez.

 

Kajsije dobro operite, odstranite koštice i delove koji vam se učine da nisu reprezentativni. Ne ljuštite.

 

Pročitajte još: NAŠ IZBOR: Tikvice – mnogo vitamina a malo kalorija

 

Prepolovite kajsije i stavite ih u neku veću posudu. Na kilogram kajsija stavite od 250 grama (ko voli da je pekmez nakiseo) do 300 grama šećera. Na 5 kilograma kajsija, dodajte jedan konzervans. Dobro izmešajte i ostavite da prenoći, s tim da kajsije i šećer pre spavanja i posle ustajanja promešate, kako bi se šećer otopio i stigao do svake kajsije.

 

Neka kajsije stoje u šećeru najmanje 12 sati.

 

Kuvajte, kako domaćice kažu, “na plitko”. Po dve kutlače uspite u posudu, kuvajte par minuta na najjačoj vatri, pa kad krene da peni, smanjite. Kad počne da se zgušnjava, opet pojačajte.

 

Proveren metod – dve posude, šerpe, još ako su od kvalitetnijih pa ne zagorevaju, na šporetu – jeste da je toplo i da mora da se meša, ali ako se kuva po malo, brzo bude i gotovo. Sve sipajte u jednu veću i dublju šerpu, koja je uključena na jedinicu ili čak i na pola, i neka se taj pekmez dokuvava i izjednačava. Za oko 6 kilograma po ovom metodu potrebno vam je oko sat i po vremena. I ispadne vam pet tegli pekmeza.

 

Tegle stavite u rernu koja je zagrejana na 50 stepeni, pa onda isključena. Neka tegle sa pekmezom stoje u rerni narednih 12 sati.

 

Kad se pekmez potpuno ohladi, tegle povežite celofanom i zatvorite njihovim poklopcem. I ostavite na nekom tamnom i po mogućstvu hladnom mestu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM