Foto dana Gastro kutak Vesti Zrenjanin

Rotkvice i mladi luk: Dovoljno razloga da ih danas sa zadovoljstvom pojedete

rotkvice i mladi luk

Nema trpeze na kojoj se danas neće naći mladi crni luk i crvene rotkvice.

 

Mladi crni luk skoro da je prvo povrće koje u proleće dospeva u baštama i stiže na pijace. Samim tim je, zajedno sa rotkvicama, obeležje uskrsnog doručka.

 

Jedemo ga jer ga volimo, a možda i ne znamo koliko je ovo povrće zdravo i koliko mu se naše telo, iscrpljeno posle zime, raduje.

 

PROČITAJTE JOŠ: Aleksandar Urošević u bakinoj svesci potražio recept za poslasticu koja se vezuje za Uskrs

 

Niskokaloričan je, a prepun vitamina i minerala i, što je jako važno, vlakana. Jednom rečju – superhrana.

 

Bogat je i flavonoidima, sumpornim materijama i antioksidansima koji imaju pozitivan efekat na zdravlje.

 

Mladi luk je odličan izvor vitamina C, vitamina B1 (tiamin), B2 (riboflavin) i B3 (niacin). Jedna šoljica iseckanog mladog crnog luka sadrži dvostruko veću količinu vitamina K od dnevno preporučene, a izvor je i drugih vitamina i minerala, kao što su kalcijum i kalijum.

 

Istraživanja su pokazala i da ekstrakt mladog luka može značajno sniziti nekoliko rizičnih faktora za razvoj srčanih bolesti, poput visine ukupnog holesterola, triglicerida i LDL holesterola. Time se smanjuje i rizik za razvoj srčanih bolesti. Mladi luk je dobar i za zdravlje kostiju i to opet zahvaljujući vitaminu K koji povećava proizvodnju proteina potrebnih za povećanje gustoće kostiju.

 

I rotkvice spadaju u superhranu

 

Mladi crni luk ide u paru sa crvenim rotkvicama. I one spadaju u superhranu.

 

Bogate su vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže i vrlo malo kalorija.

 

PROČITAJTE JOŠ: Prolećni radovi u dvorištu i voćnjaku: Ponuda koja će vam se zaista dopasti

 

Jačaju srce i regulišu nivo šećera u krvi. Ako ih redovno jedete, sada dok su mlade i tako ukusne, znajte da su one veliki prijatelji vašeg kardiovaskularnog sistema. Zahvaljujući svojim hranljivim vrednostima, pomažu u snižavanju holesterola i regulaciji krvnog pritiska, kao i nivoa šećera u krvi.

 

Dovoljno razloga da ih danas sa zadovoljstvom pojedete uz šunku i kuvana jaja. A onda nastavite sve dok ih ima u bašti ili na pijaci.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak