Gastro kutak

NEDELJOM U KUHINJI: Kulja ili palenta, za dobro jutro ili laku noć

palenta kulja

Nekad se zvala kulja, sad se zove palenta, ali u suštini to je skoro isto.

 

Kulja je kukuruzni griz. Nekad je bio krupno mleven i ne baš naročito ukusan. Od njega se kuvala kaša koja se jela sa mlekom, pošećerena, ili bi se upržila sa mašću, ili se od nje pravila proja. Bar jednom nedeljno ta se proja, poprilično suva, dobijala za užinu u zabavištu ili školi. Toliko je bila suva da je prosto zastajala u grlu.

 

Onda su došla moderna vremena, taj je kukuruzni griz postao mnogo sitniji, pojavio se i u obliku palente. Bilo kako bilo, postao je mnogo ukusniji, ali i setili smo se zdravog života, pa se kukuruz u ovom obliku vratio u naš život i našu kuhinju.

 

Kukuruzni griz je jako zdrava namirnica i valja je imati na jelovniku bar jedanput nedeljno.

 

Ko voli slatko, neka je jede sa mlekom. Dakle, skuva se kukuruzni griz po receptu sa kesice i prelije vrelim mlekom. Neko voli hladnu kulju i vrelo mleko, neko obrnuto.

 

Može se skuvati u slanoj vodi, pa vruća razliti u pleh. Kad se ohladi, isečena se može jesti kao dodatak kuvanim jelima sa mesom i sosom ili povrćem. Ili se može izrezati pa prepržiti na puteru, i jesti opet kao dodatak.

 

Recept za proju

 

Od kukuruznog griza može se praviti i proja. Ova sada, moderna, ne zastaje u grlu, jer za razliku od one od pre tri i četiri decenije, ima fine dodatke.

 

Evo recepta koji je oduševio sve koji su probali proju pravljenu po njemu.

 

Umutiti 5 belanaca sa nešto soli, pa dodati 5 žumanaca, mutiti mikserom pa polako dodavati 1 čašu pavlake, 1 čašu jogurta, pola čaše ulja, 1 prašak za pecivo, 1 čašu kukurznog griza i 1 čašu običnog belog brašna. Ako ima sira, super. Ako nema, može i bez njega.

 

Ovu smesu zatim ispeći. Lepa je dok je vruća, a ništa joj ne fali ni kad se ohladi.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM