Foto dana Gastro kutak Vesti Zrenjanin

Domaći ajvar: Što se duže priprema, to se lakše i brže pojede

domaći ajvar
Foto: zrenjaninski.com

Pijace u Zrenjaninu su „pocrvenele“. Dospele su za branje i prodavanje paprike za domaći ajvar. Sad, da li „roge“, „slonovo uvo“ ili neka treća sorta, to je već na domaćicama.

 

Cena paprike, kao uostalom i ostalog povrća, ove godine ne ide baš naruku ljubiteljima domaćeg ajvara. A neće ići ni onima koji ajvar kupuju u radnji.

 

PROČITAJTE JOŠ: Poslednjih dana je raspisano nekoliko konkursa za POSAO – da li ste ih videli?

 

Kilogram paprike lošijeg kvaliteta prodaje se za 100 i 120 dinara, a ona prve klase košta 150 dinara. To su cene na pijaci a u radnjama paprika je još skuplja – čak ni akcije ne pomažu.

 

No, za one koji ne mogu bez domaćeg ajvara, cena nije prepreka. Možda će ga u ostavi biti manje, ali bez ajvara se zima ne čeka.

 

Recepte za ajvar domaćice ljubomorno čuvaju. Jedne ga spremaju ovako, druge onako, đavo je uvek u detaljima. No, u teglama može da se razlikuje ali postupak da se do njega dođe je isti.

 

domaći ajvar
Foto: zrenjaninski.com

 

Put do tegle ajvara nije ni jeftin ni lak

 

Paprike skupo platiti pa dopremiti do kuće, odnosno dvorišta. Vatru založiti ispod roštilja, talandare ili improvizovane bubnjare. Paprike dobro obrisati, ne prati.

 

Peći ih na visokoj temperaturi, a odlagati u posudu sa poklopcem da mogu da se dobro „potpare“ pa posle lakše ljušte.

 

Kad se ohlade i oljušte, samleti ih na mašini za meso.

 

I onda sledi kuvanje ili prženje ajvara u velikoj ali plićoj šerpi. Meša se do besvesti, dok ne ostane trag kad varjaču provučete. Sledi sipanje u sterilisane tegle i postepeno hlađenje u rerni. Povezivanje tegli i odlaganje u špajz.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

E sad, u smesu od mlevene paprike dodaju se patlidžan, šećer, so, sirće i konzervans, po želji i malo ljute papričice, a za prženje služi biljno ulje. Koliko čega, to su te razlike od domaćice do domaćice, od recepta do recepta.

 

Put do tegle ajvara nije ni jeftin ni lak. Što se duže priprema i što više košta, to se lakše i brže pojede.

 

Dijamant tokom 85 godina postojanja ostavio neizbrisiv trag u industriji grada

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak