Foto dana Region

Najmlađi meštani Taraša i njihovi gosti priredili doček rodama (Foto)

doček rodama

Petu godinu za redom Udruženje građana „Taraške rode“ i Osnovna škola „Svetozar Marković – Toza“ uspešno su organizovali manifestaciju pod nazivom „Doček roda“. Događaj predstavlja simboličnu proslavu povodom dolaska belih roda u ovo banatsko selo, čemu se, po običaju, najviše raduju deca.

 

– Zahvaljujući podršci firme sponzora manifestacije, PerSu marketa, sve je proteklo u najboljem redu. Mnogo smo im zahvalni što ovaj naš događaj podržavaju tri godine za redom – kaže Aleksandra Marovac Cucić, iz Udruženja građana „Taraške rode“.

 

Meštanima Taraša u goste je došlo tridesetak đaka Osnovne škole “Dr Boško Vrebalov” iz Melenaca, sa učiteljima. Zajedno sa taraškim đacima obišli su selo i gnezdo na koje se vratila prva roda. Tu su postavili simboličan drveni pehar i srce na kom piše Prvoje i Mara. Inače, na to gnezdo se već sedam godina za redom prvi u selo vraća mužjak Prvoje.

 

– Deca su nakon toga imala edukativne i kreativne radionice u učionicama, nakon kojih je usledio zvaničan program u sali škole. Pesme o rodama pojedinih učenika, kao i naše poznate pesnikinje Tatjane Đulinac, otvorile su ovaj skroman, ali lep skup. Prikazana su dva filma o rodama i selu Tarašu reditelja Srđana Đuranovića, a đaci domaćini su za goste odigrali kratku predstavu „U našem selu desi se zgoda“ – priča Marovac Cucić.

 

doček rodama

 

Zaslužni dobili zahvalnice i „Orden za plemenitost“

 

Ovom prilikom su dodeljene i simbolične zahvalnice meštanima koji su u prošloj godini pomagali iznemoglim i povređenim rodama. Ujedno je uz zahvalnice dodeljen i ,,Orden za plemenitost”. Dobitnici su uglavnom deca sa bakama ili mamama. Tako su se među dobitnicima našli Bosa Protić i njen unuk Aleksandar, Dragana Žegarac i njena deca Milan i Dunja, kao i Jadranka Marovac i njena unuka Sofija. Udruženje građana “Taraške rode” je ovim plemenitim meštanima uručilo i simbolične poklone.

 

Po završetku programa, deca su se zasladila “roda tortom”, koju je za ovu priliku napravila predsednica Udruženja žena iz Taraša Vesela Mijatov.

 

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz