Foto dana Region

Najmlađi meštani Taraša i njihovi gosti priredili doček rodama (Foto)

doček rodama

Petu godinu za redom Udruženje građana „Taraške rode“ i Osnovna škola „Svetozar Marković – Toza“ uspešno su organizovali manifestaciju pod nazivom „Doček roda“. Događaj predstavlja simboličnu proslavu povodom dolaska belih roda u ovo banatsko selo, čemu se, po običaju, najviše raduju deca.

 

– Zahvaljujući podršci firme sponzora manifestacije, PerSu marketa, sve je proteklo u najboljem redu. Mnogo smo im zahvalni što ovaj naš događaj podržavaju tri godine za redom – kaže Aleksandra Marovac Cucić, iz Udruženja građana „Taraške rode“.

 

Meštanima Taraša u goste je došlo tridesetak đaka Osnovne škole “Dr Boško Vrebalov” iz Melenaca, sa učiteljima. Zajedno sa taraškim đacima obišli su selo i gnezdo na koje se vratila prva roda. Tu su postavili simboličan drveni pehar i srce na kom piše Prvoje i Mara. Inače, na to gnezdo se već sedam godina za redom prvi u selo vraća mužjak Prvoje.

 

– Deca su nakon toga imala edukativne i kreativne radionice u učionicama, nakon kojih je usledio zvaničan program u sali škole. Pesme o rodama pojedinih učenika, kao i naše poznate pesnikinje Tatjane Đulinac, otvorile su ovaj skroman, ali lep skup. Prikazana su dva filma o rodama i selu Tarašu reditelja Srđana Đuranovića, a đaci domaćini su za goste odigrali kratku predstavu „U našem selu desi se zgoda“ – priča Marovac Cucić.

 

doček rodama

 

Zaslužni dobili zahvalnice i „Orden za plemenitost“

 

Ovom prilikom su dodeljene i simbolične zahvalnice meštanima koji su u prošloj godini pomagali iznemoglim i povređenim rodama. Ujedno je uz zahvalnice dodeljen i ,,Orden za plemenitost”. Dobitnici su uglavnom deca sa bakama ili mamama. Tako su se među dobitnicima našli Bosa Protić i njen unuk Aleksandar, Dragana Žegarac i njena deca Milan i Dunja, kao i Jadranka Marovac i njena unuka Sofija. Udruženje građana “Taraške rode” je ovim plemenitim meštanima uručilo i simbolične poklone.

 

Po završetku programa, deca su se zasladila “roda tortom”, koju je za ovu priliku napravila predsednica Udruženja žena iz Taraša Vesela Mijatov.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM