Foto dana

Evropski dan jezika obeležen u školi u Belom Blatu

Savet Evrope promovisao je 26. septembra 2001. godine Evropski dan jezika i kulture. Namera je bila da se sačuva neobično jezičko šarenilo, proisteklo iz zajedničkog indo-evropskog prajezika , ali i da se očuva izvorno jezičko bogatstvo.

 

Belo Blato je upravo primer te izvorne jezičko-evropske specifičnosti.
Slovački, mađarski, bugarski/polćanski, srpski, romski, a u poslednje vreme , zbog dolaska novih stanovnika i turističkog profilisanja sela, u upotrebi su ruski i italijanski jezik.
Naravno, opet zbog migratornih kretanja domicilnog stanovništva , sve češće se može čuti i nemački jezik. Doduše, nemački jezik , koji je bio u ravnopravnoj upotrebi od osnivanja sela pa sve do 1945., prisutan je i dalje kao eho ranijeg vremena i pijeteta prema prvim stanovnicima Belog Blata, podunavskim Švabama.

 

U sredu, 26. septembra 2018., prigodnim predavanjem,pisanim porukama i izradom panoa, đaci beloblatske škole su obeležili ovaj značajan dan.
Za beloblatsku školu ne samo značajan, kao kulturološko – jezički fenomen , već i potreba da se ta jezička specifičnost održi i u vremenu dolazećem.
Jer, u Belom Blatu, skoro svi komuniciraju na svim jezicima.

 

Moto Beloblaćana je „Svi govorimo,pored svog maternjeg i jezikom srca, beloblatskim. To je ono što će nas sačuvati„.

N.M.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM