Ekonomija

ZREPOK: Uvećavaju se troškovi poslovanja

ZRENJANIN – Na radnom doručku predstavnika udruženja „Zrenjaninski poslovni krug“ (ZREPOK) sa predstavnicima medija iz regiona, saopšteni su podaci o prošlogodišnjem poslovanju firmi uključenih u ovu asocijaciju, problemima sa kojima se susreću, i planovima za naredni period.

Zrenjaninski privrednici na sastanku sa novinarima
Zrenjaninski privrednici na sastanku sa novinarima

– Firme u okviru ZREPOK-a ostvarile su prihod od 23,3 milijarde dinara, što je više za 18 posto u odnosu na 2013. godinu, a imale dobit od 479 miliona, što je za 23 posto manje nego pretprošle godine. To je dokaz da se uvećavaju troškovi poslovanja – naglasio je predsednik udruženja Dragan Vidaković, koji je istakao da članovi ZREPOK-a zapošljavaju 3.039 ljudi.

– I pored svih teškoća, kod nas radi 305 zaposlenih više, što je plus od 11,6 posto. Samo „Gomex“ ima čak 272 novozaposlena – naglasio je Vidaković.

On je izneo podatke da je „siva“ ekonomija u prošloj godini imala eksploziju, što je naročio bilo uočljivo u prometu duvana, zbog čega je država izgubila 300 miliona evra, a 500 ljudi u duvanskoj industriji ostalo bez posla.

– Kod nas je bilo problema u taksi prevozu, gde je 90 posto taksista kršilo odredbe o minimalnim cenama. Oni koji su regularno radili imali su gubitke, a istovremeno, 380 taksista, praktično bez posledica, dugovalo je 40 miliona za poreze i doprinose – objasnio je predsednik ZREPOK-a.

Kao razloge za slabije finasijske efekte poslovanja, Budimir Jovanović naveo je kursne razlike, manju kupovnu moć stanovništva, damping cene, i nenormalno visoku cenu gasa, koja se mora razrešiti. On je, kao i Vidaković, govorio i o ignorantskom odnosu lokalne vlasti prema predlozima preduzetnika.

– Mi smo iznosili svoja mišljenja i o prioritetima pri trošenju novca, upozoravajući da su obilaznica i neke druge investicije važnije od uređenja trga. Vlast, međutim, radi po svome i ne obazire se na naše stavove – ocenio je Jovanović.

O problemima poljoprivrednika govorio je Vojislav Mrkšić, iz zadruge „Mrkšićevi salaši“.

– Stočari, primarna proizvodnja, ratari, prerađivačka industrija, klaničari pa čak i trgovci poljoprivrednim proizvodima, u narednom periodu biće još više ugroženi, posebno zbog novog zakona o poljoprivrednom zemljištu – upozorio je Mrkšić, i najavio mogućnost da oni koji su ulagali u mehanizaciju, neće moći da je uposle, niti će imati šta da obrađuju.

Govorio je i o nelojalnoj konkurenciji kod klaničara, pozivajući se na najave dolaska firme „Tenis“ za preradu svinjskog mesa, kojoj su subvencije obećali i Nemačka, ali i naša država.

– Istovremeno, iza naših projekata, a sve smo uložili u Itebej, niko nikada nije stao – požalio se Mrkšić.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM