• ZREPOK: Uvećavaju se troškovi poslovanja

    Veći prihod, manji profit

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Na radnom doručku predstavnika udruženja „Zrenjaninski poslovni krug“ (ZREPOK) sa predstavnicima medija iz regiona, saopšteni su podaci o prošlogodišnjem poslovanju firmi uključenih u ovu asocijaciju, problemima sa kojima se susreću, i planovima za naredni period.

    Zrenjaninski privrednici na sastanku sa novinarima
    Zrenjaninski privrednici na sastanku sa novinarima

    – Firme u okviru ZREPOK-a ostvarile su prihod od 23,3 milijarde dinara, što je više za 18 posto u odnosu na 2013. godinu, a imale dobit od 479 miliona, što je za 23 posto manje nego pretprošle godine. To je dokaz da se uvećavaju troškovi poslovanja – naglasio je predsednik udruženja Dragan Vidaković, koji je istakao da članovi ZREPOK-a zapošljavaju 3.039 ljudi.

    – I pored svih teškoća, kod nas radi 305 zaposlenih više, što je plus od 11,6 posto. Samo „Gomex“ ima čak 272 novozaposlena – naglasio je Vidaković.

    On je izneo podatke da je „siva“ ekonomija u prošloj godini imala eksploziju, što je naročio bilo uočljivo u prometu duvana, zbog čega je država izgubila 300 miliona evra, a 500 ljudi u duvanskoj industriji ostalo bez posla.

    – Kod nas je bilo problema u taksi prevozu, gde je 90 posto taksista kršilo odredbe o minimalnim cenama. Oni koji su regularno radili imali su gubitke, a istovremeno, 380 taksista, praktično bez posledica, dugovalo je 40 miliona za poreze i doprinose – objasnio je predsednik ZREPOK-a.

    Kao razloge za slabije finasijske efekte poslovanja, Budimir Jovanović naveo je kursne razlike, manju kupovnu moć stanovništva, damping cene, i nenormalno visoku cenu gasa, koja se mora razrešiti. On je, kao i Vidaković, govorio i o ignorantskom odnosu lokalne vlasti prema predlozima preduzetnika.

    – Mi smo iznosili svoja mišljenja i o prioritetima pri trošenju novca, upozoravajući da su obilaznica i neke druge investicije važnije od uređenja trga. Vlast, međutim, radi po svome i ne obazire se na naše stavove – ocenio je Jovanović.

    O problemima poljoprivrednika govorio je Vojislav Mrkšić, iz zadruge „Mrkšićevi salaši“.

    – Stočari, primarna proizvodnja, ratari, prerađivačka industrija, klaničari pa čak i trgovci poljoprivrednim proizvodima, u narednom periodu biće još više ugroženi, posebno zbog novog zakona o poljoprivrednom zemljištu – upozorio je Mrkšić, i najavio mogućnost da oni koji su ulagali u mehanizaciju, neće moći da je uposle, niti će imati šta da obrađuju.

    Govorio je i o nelojalnoj konkurenciji kod klaničara, pozivajući se na najave dolaska firme „Tenis“ za preradu svinjskog mesa, kojoj su subvencije obećali i Nemačka, ali i naša država.

    – Istovremeno, iza naših projekata, a sve smo uložili u Itebej, niko nikada nije stao – požalio se Mrkšić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija