• Zrenjaninci se ne žale često na kvalitet robe koju kupe

    Zrenjaninci se ne žale često na kvalitet robe koju kupe, pokazuje istraživanje Nacionalne organizacije potrošača Srbije.   Prema statističkim podacima za 2018. godinu, Nacionalna organizacija potrošača Srbije evidentirala je 6.586 prigovora nezadovoljnih potrošača. Najveći broj prigovora evidentiran je u Beogradu, sledi Novi Sad, pa onda sva ostala mesta u Srbiji.   Tako je od beogradskih […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zrenjaninci se ne žale često na kvalitet robe koju kupe

    Zrenjaninci se ne žale često na kvalitet robe koju kupe, pokazuje istraživanje Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

     

    Prema statističkim podacima za 2018. godinu, Nacionalna organizacija potrošača Srbije evidentirala je 6.586 prigovora nezadovoljnih potrošača. Najveći broj prigovora evidentiran je u Beogradu, sledi Novi Sad, pa onda sva ostala mesta u Srbiji.

     

    Tako je od beogradskih kupaca na adresu ove organizacije stiglo čak 55,40 odsto prigovora. Iz Zrenjanina je upućeno 1,60 odsto od ukupnog broja zaprimljenih žalbi.

     

    Najveći broj prigovora se odnosi na tehničku robu, a na drugom mestu je obuća. Posmatrano po predmetu prijave, najveći procenat potrošača u 2018. godini imao je problem sa nepoštovanjem zakonske garancije. To praktično znači da veliki broj trgovaca i dalje ne poštuje svoje zakonske obaveze.

     

    Zanimljiv je podatak da je uvećan broj neopravdanih prigovora potrošača. To u Nacioanlnoj organizaciji potrošača Srbije posmatraju kao posledicu niskog stepena informisanosti potrošača o svojim zakonskim pravima, zakonskim procedurama, obavezama trgovaca i slično.

     

    Takođe, povećan je broj slučajeva nesaobraznih proizvoda za koje je su trgovci odbili reklamacije uz obrazloženje da je roba ispravna i/ili mehanički oštećenja krivicom potrošača. Ovakvi slučajevi zahtevaju dodatne stručne i tehničke analize kako bi se utvrdilo da li postoje nedostaci saobraznosti i ko je zapravo odgovoran.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija