• Zrenjanin u poslednje vreme doživljava pravu ekspanziju stanogradnje

    Zrenjanin u poslednje vreme doživljava ekspanziju stanogradnje, nezabeleženu od sedamdesetih godina prošlog veka, kada je u gradu na Begeju izgrađeno nekoliko velikih kolektivnih naselja. U idejama i planovima je trenutno 1.500 novih stanova na brojnim lokacijama u gradu. Ti stanovi bi trebalo da budu izgrađeni u narednih tri do pet godina.   – Prošle godine […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zrenjanin u poslednje vreme doživljava pravu ekspanziju stanogradnje

    Zrenjanin u poslednje vreme doživljava ekspanziju stanogradnje, nezabeleženu od sedamdesetih godina prošlog veka, kada je u gradu na Begeju izgrađeno nekoliko velikih kolektivnih naselja. U idejama i planovima je trenutno 1.500 novih stanova na brojnim lokacijama u gradu. Ti stanovi bi trebalo da budu izgrađeni u narednih tri do pet godina.

     

    – Prošle godine se dosta gradilo, a gradnja ozbiljnijih zgrada kolektivnog stanovanja je nastavljena i u ovoj godini. Tu mislim na zgrade sa po nekoliko destina stanova. Prema saznanjima koje imam, pored već aktivnih gradilišta, otvoriće se još nekoliko. Stižu novi investitori iz drugih gradova i za mene je to generalno dobra vest – kaže za portal zrenjaninski.com Nebojša Maksimović, tehnički rukovodilac u građevinskom preduzeću „Maksimović gradnja“, koje od 2007. u kontinuitetu gradi stanove namenjene tržištu u Zrenjaninu i koje i sada ima aktivna dva gradilišta.

     

    Prosečna cena kvadrata u novogradnji kreće se od 1.100 do 1.300 evra sa PDV-om.

     

    – Prošlu godinu obeležilo je veliko poskupljenje građevinskog materijala i energenata. Sve to je uticalo na cenu kvadrata, utoliko što se u nju moraju ugraditi i neizvesnost i rizik. Bez obzira na cene, tražnja je velika, jer su velike i potrebe za novim stanovima. Bum stanogradnje je dobar i za kupce i za grad i za gradsku kasu a, naravno, i za investitore – ističe Maksimović.

     

    Prošle godine je završen i objekat „Harmonija“ koji je gradilo preduzeće „Keramika Jovanović“. U pitanju je koncept porodičnog stanovanja. Objekat je visokoenergetski efikasan, a spada u takozvane pametne zgrade, što je izazvalo veliko interesovanje kupaca. Zgrada ima 54 stana različite kvadrature.

     

    GIK „Intergradnja Banat Group“ je prošle godine završila ozbiljnu investiciju, u popularnom zrenjaninskom naselju Lesnina. U ponudi su imali stanove svih kvadratura, a najbrže su prodati oni sa manje kvadrata. Preostalo je nekoliko stanova koji imaju više od 80 kvadrata, kao i nekoliko lokala.

     

    – Naše cene kvadrata su nešto niže, ali to je naša odluka, jer su nam ostali veliki stanovi – kaže za portal zrenjaninski.com direktorka „Intergradnje“ Ljiljana Aulić.

     

    Ona dodaje da trenutno u Zrenjaninu nemaju aktivno gradilište, ali imaju planove koji su još na razmatranju.

     

    stanovi u izgradnji
    Foto: Maksimović gradnja

     

    Poskupeli i kvadrati u stanogradnji

     

    Nisu poskupeli samo kvadrati u novogradnji. Poskupeli su i kvadrati u takozvanoj staroj gradnji.

     

    – Primećujemo tendenciju ubrzane prodaje i kontinuiranog rasta cena stanova, kako nove, tako i stare gradnje – kaže za portal zrenjaninski.com Danijela Radovančev iz agencije za promet nekretnina „Gsigma“.

     

    Na početku prošle godine kvadrat u staroj gradnji bio je u proseku 500, a u novoj oko 900 evra.

     

    – Kraj godine smo dočekali sa cenom od 800 do 900 evra za staru i sa 1.100 do 1.300 evra za novu gradnju. Traže se skoro isključivo stanovi, jer su se kuće sa urednim papirima prodale, pa su na tržištu ostale „problematične“, za koje banke ne odobravaju kredite – ističe Radovančev.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Ocena investitora i agenata za promet nekretnina jeste da cene kvadrata neće padati u bliskoj budućnosti. Dokle god su stambeni krediti povoljni, ne treba očekivati da će cene ići dole, objašnjavaju naši sagovornici.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 3

    1. Како се формира цена? Ако радни век половине запослених кратак је за отплату породичног стана, онда то указује да тежиште економије није у најамном раду. Радничка примања: “Медијална нето зарада за новембар 2021. године износила је 51 782 динара (440 €), што значи да је 50% запослених остварило зараду до наведеног износа.”

    2. Sve je to pranje pokradenog novca,a ujedno se spremaju za navalu kineza,jer nasi ljudi odlaze tamo gde se mnogo, mnogo bolje zivi,jer Zrenjanin je jedna obicna rupa od grada!

    3. Broj stanovnika sve manji a stanova sve veći ! ???? Samo u postojeće (prazne) stanove na bagljašu moglo bi se useliti 5000+ ljudi, bez izgradnje i jednog novog.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]