Ekonomija YSLAJDER

ZRENJANIN DOMAĆIN MEĐUNARODNOG SKUPA O PIVARSTVU

ZRENJANIN – Prvi naučno – stručni simpozijum o pivu, pivarstvu i hmeljarstvu svečano je otvoren u ponedeljak uveče, u kongresnoj sali Hotela „Vojvodina“, uz pozdravnu reč gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića.

 

zrenjanin domaćin skupa

 

On je učesnicima međunarodnog skupa poželeo prijatan boravak u gradu na Begeju, u vreme održavanja 32. po redu manifestacije „Dani piva“, koja traje do 3. septembra.

 

– „Dani piva“ su najstarija manifestacija ovakve vrste kod nas, a kao uspešan recept kasnije su je uzeli i neki drugi gradovi. Ponosimo se što je ovo jedna od najposećenijih manifestacija u Srbiji i trudimo se da uvek unapređujemo sadržaje i kvalitet programa. Ovim simpozijumom „Dani piva“ dobijaju novi kvalitet i program koji se bazira na naučnom i stručnom prilazu jednoj zanimljivoj temi – istakao je gradonačelnik Janjić, dodajući da postoji mogućnost da se u Zrenjaninu, u kojem pivarstvo datira od davne 1745. godine, ponovo proizvodi pivo.

 

Skupu se obratio i generalni sekretar Udruženja pivara Evrope Pjer Olivije Bergeron, koji se zahvalio na pozivu za učešće na simpozijumu i najavio podršku ovakvim skupovima u našoj zemlji.

 

Predsednik Udruženja slovenačkih pivara Matej Oset istakao je važnost produbljivanja znanja o pivarstvu i proizvodnji piva, ocenjujući da je zrenjaninski simpozijum korak u dobrom pravcu.

 

pivarstvu

 

Izvršna menadžerka pivara Srbije Rebeka Božović naglasila je da u zemlji koja ima tri veka dugu tradiciju u proizvodnji piva, neke stvari moraju da se rade od početka.

 

– Svi misle da je pivarstvo grana koja beleži rast, ali to nije tačno. U Srbiji imamo pad potrošnje od 2008. godine za 14,5 posto, a u međuvremenu nestalo je i oko 20 posto proizvodnje – upozorila je Božović.

 

Predsednik Organizacionog odbora simpozijuma Radovan Pejanović zaključio je da je u Zrenjaninu upriličen događaj koji promoviše znanje, iskustvo i tradiciju u proizvodnji, sa ciljem da se dođe do zaključaka koji bi bili prosleđeni i državnim organima.

Podeli članak
sinovoz
FAM