• Žene i mladi sve češće koriste subvencije za pokretanje privatnog biznisa

    Na području Srednjobanatskog okruga tokom prošle godine subvencije za samozapošljavanje, odnosno pokretanje privatnog posla, koristilo je 49 osoba sa evidencije zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Subvencija je prošle godine, baš kao i ove, iznosila 250.000 dinara, to jest 270.000 dinara za osobe sa invaliditetom.   – Korisnici podsticaja za samozapošljavanje najčešće registruju uslužne i […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Žene i mladi sve češće koriste subvencije za pokretanje privatnog biznisa

    Na području Srednjobanatskog okruga tokom prošle godine subvencije za samozapošljavanje, odnosno pokretanje privatnog posla, koristilo je 49 osoba sa evidencije zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Subvencija je prošle godine, baš kao i ove, iznosila 250.000 dinara, to jest 270.000 dinara za osobe sa invaliditetom.

     

    – Korisnici podsticaja za samozapošljavanje najčešće registruju uslužne i uslužno-zanatske firme – kozmetičke i frizerske salone, krojačko-šivačke radionice, knjigovodstvene agencije,  autoservise, elektro-servise, firme za građevinske radove, bravarske radionice i drugo – kaže za portal zrenjaninski.com savetnica za planiranje karijere u zrenjaninskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje Aleksandra Štrbac.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Aktuelno na zrenjaninskom tržištu rada: Ovonedeljni oglasi za posao

     

    Prema njenim rečima, u proteklih nekoliko godina uočljivi su određeni trendovi kada je reč o novoregistrovanim firmama. Naime, sve je veće učešće žena i mladih u programu za samozapošljavanje.

     

    – Pojavljuju se i nove delatnosti, kao što su konsalting, advokatske usluge, ketering i slično. Češće se, u odnosu na period od pre, recimo, deset godina, javljaju i visokoškolci opredeljeni da pokrenu sopstveni biznis – objašnjava Štrbac.

     

    bonđorno

     

    Tanja Gaćinović: Među klijentima i kompanije

     

    Među ženama koje su u prethodnom periodu započele sopstveni biznis nalazi se i Tanja Gaćinović. Ona je 2016. u Zrenjaninu, uz podršku programa za samozapošljavanje, registrovala radionicu za izradu torti i kolača „Buongiorno, principessa“.

     

    – Prvih godina rada obim posla je bio veliki, ali sam uspevala da ispoštujem sve narudžbine. Imam stalne mušterije, ali i nove, kako iz grada, tako i iz okoline. Tu su i mušterije koje su se odselile iz Zrenjanina u Beograd i Novi Sad, a i dalje naručuju torte kod mene. Takođe, moji klijenti su i kompanije koje naručuju torte kada imaju godišnjice i druga slavlja za svoje zaposlene – objašnjava Tanja Gaćinović.

     

    Period krize izazvan pandemijom koronavirusa negativno je uticao na ceo ugostiteljski sektor. Gaćinović ističe da je promet bio manji nego u redovnim okolnostima, ali je uspela da očuva biznis. Nagoveštaj normalizacije situacije biće vetar u jedra poslovanju u poslastičarstvu, pa Gaćinović očekuje povećanje obima posla u predstojećem periodu, za kada je najavljena mogućnost održavanja svadbi, rođendana, matura, odnosno svih vrsta slavlja i okupljanja.

     

    Subvencije koristila i Svetlana Popović

     

    Za izradu torti i kolača opredelila se i Svetlana Popović, koja je radionicu „Cecino slatko ćoše“ registrovala prošle godine u Zrenjaninu. Svetlana je, inače, po struci inženjerka hemijske i prehrambene tehnologije.

     

    – Za ovu vrstu posla sam se odlučila nekako spontano. Torte i kolače sam pravila prvo svojoj porodici, a zatim i prijateljima, i mnogima koji su ih probali su se svideli. Vremenom sam odlučila da registrujem upravo ovu delatnost – ističe Popović.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Radionica „Cecino slatko ćoše“ počela je sa radom u godini kada su epidemiološki uslovi otežavali poslovanje. Ipak, biznis je opstao, a pored vlasnice zaposlena je i jedna radnica.

     

    – Premostili smo taj period prodajom poslastica „na komad“ i „za poneti“, iz rashladne vitrine, a od Uskrsa je sve živnulo. Krenule su porudžbine i očekujemo da će sa normalizacijom prilika i posao da bude u punom zamahu – ističe Svetlana Popović.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija