• Zbog čega je veoma bitno da investirate novac ove godine?

    Finansijska stabilnost postaje sve veći imperativ današnjice, uzimajući u obzir svetska dešavanja u poslednjih nekoliko godina i njihov uticaj na berze širom sveta. Investiranje je efikasan način da novac radi za vas i da, vremenom, raspolažete ozbiljnijim svotama. Držanje gotovine i bankovnih štednih računa smatraju se sigurnim strategijama, ali ulaganje novca omogućava porast njegove vrednosti […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zbog čega je veoma bitno da investirate novac ove godine?

    Finansijska stabilnost postaje sve veći imperativ današnjice, uzimajući u obzir svetska dešavanja u poslednjih nekoliko godina i njihov uticaj na berze širom sveta. Investiranje je efikasan način da novac radi za vas i da, vremenom, raspolažete ozbiljnijim svotama. Držanje gotovine i bankovnih štednih računa smatraju se sigurnim strategijama, ali ulaganje novca omogućava porast njegove vrednosti pomoću kombinovanja i dugoročnog rasta. Bilo da ulažete u akcije, obveznice, zajedničke fondove, fjučerse, plemenite metale, nekretnine ili mala preduzeća, ulaganje je važno za generisanje budućih prihoda, povećanje vrednosti i kapitala i izgradnju stabilnih finansijskih osnova.

     

    Nikad nije kasno

     

    Mladi ljudi su često nesvesni benefita investiranja i nemaju pouzdane načine informisanja. Treba pomenuti i da je ekonomska situacija u zemlji takva da je mladima po pravilu teško da zarade dovoljno kako bi ušli u svet investicija. Ipak, nikad nije kasno da postanete investitor. Možda ste već u srednjim godinama kada shvatite da se život brzo kreće i da vam je potreban plan za suočavanje sa starošću i odlaskom u penziju. Strah može preuzeti kontrolu ako se predugo čeka na postavljanje investicionih ciljeva, ali će nestati sa prvim dohotkom. Zapamtite da sve investicije počinju sa prvim dinarom, bez obzira na vaše godine, prihod ili izglede. Ipak, prednost imaju oni koji ulažu decenijama, jer im rastuće bogatstvo omogućava da uživaju u načinu života koji drugi ne mogu priuštiti.

     

    Ulaganje u nekretnine

     

    Tržište nekretnina doživelo je ekspanziju u poslednjih nekoliko godina upravo zato što su nekretnine po mnogima najsigurnije ulaganje u vreme globalne neizvesnosti. Kupovina nekretnine predstavlja oblik štednje, s obzirom na rast kamatnih stopa i cena na tržištu. Najisplativije nekretnine se po pravilu nalaze u većim i razvijenijim gradovima. Kada je u pitanju kvalitetna novogradnja, Novi Beograd prednjači po izboru investitora, zbog tendencije stalne ekspanzije. Ne zaboravimo i činjenicu da se ova vrsta investicije može povratiti iznajmljivanjem, odnosno bez vlastitih troškova zakupa. Na interes kupaca za novogradnju svakako utiče i pravo na povraćaj PDV-a na prvu kupljenu nekretninu u novogradnji, jer donekle rasterećuje budžet.

     

    investiranje
    Foto: Rawpixel

     

    Koliko investirati, a koliko čuvati u kešu?

     

    Prošla godina je bila odličan primer zašto novac za kratkoročne potrebe treba držati u gotovini ili na računu, a ne ulagati u berzu. Uzmimo za primer vaš fond za hitne slučajeve. To je novac koji čuvate za neočekivane izdatke, poput popravke automobila ili u slučaju gubitka posla, tako da ne želite da taj novac bude podložan nestabilnosti tržišta. Istovremeno, preterana štednja takođe nije preporučljiva. Važno je da je značajan deo vaše neto vrednosti u stanju da nadmaši stopu inflacije. Međutim, trebalo bi da uložite samo novac za koji ne očekujete da će vam trebati u narednih tri do pet godina. Na ovaj način, imaćete dovoljno vremena da se oporavite od bilo kakvih kratkoročnih padova na tržištu.

     

    Inovativne kriptovalute

     

    Kriptovalute su najbolji izbor za visokorizične investitore koji imaju novca za igru. Nisu idealne za investitore koji žele sigurniji put ulaganja. Kriptovaluta je neregulisana u vladinim okvirima, što je čini veoma nestabilnom investicijom. Određene kriptovalute su dostupne na brokerskim platformama, kao i na berzama kriptovaluta kao što su Gemini i Coinbase. Kripto je stekao veliku popularnost u poslednjih nekoliko godina i mnogi su u njega investirali novac, povećavajući mu vrednost. Kriptovaluta koja je stekla ogromnu popularnost na tržištu je Bitcoin i on je postavio svojevrstan presedan. Iako vam kriptovaluta može doneti mnogo novca, možete je izgubiti jednako brzo zbog njene ekstremne fluktuacije. Kao što smo videli ove godine, Bitcoin i sve druge kripto berze su zabeležile veliki pad, ostavljajući mnoge investitore na nuli.

     

    Investicija u poslovanje

     

    Ulaganje u vlastiti posao je jedna od najpopularnijih ideja kada je reč o investiranju, s posebnim naglaskom na startapove. Startap je popularan zbog vrlo kratkog vremena koje je potrebno od početnih faza ideje do povrata ulaganja. Kada je reč o privatnom biznisu, zainteresovani za ovu investiciju imaju nekoliko opcija. Prvo, možete uložiti u sopstvenu ideju i pokrenuti posao. Možete odabrati i da uložite u tuđu ideju za koju mislite da je isplativa. Drugi način ulaganja je kupovina razrađenog posla i jednostavan nastavak rada po istom principu ili potrebnim izmenama.

     

    Ukoliko razmišljate o bilo kom vidu investiranja, dobro se informišite ili potražite pomoć stručnjaka pre nego što se odlučite na konkretan korak.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin