• Zašto je Zrenjanin biser Banata?

    Okupan Begejom, Zrenjanin obiluje predivnim pejzažima i zadivljujućim prirodnim prostranstvima. Treći je grad po veličini u našoj severnoj pokrajini, iza Novog Sada i Subotice, i jedan od najznačajnijih industrijskih i kulturnih centara Srbije. Poznat je po razvijenim kulturnim institucijama, manifestacijama i brojnim lokalitetima, a stanovnici ga često nazivaju biserom Banata. U današnjem tekstu upoznaćemo se […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zašto je Zrenjanin biser Banata?

    Okupan Begejom, Zrenjanin obiluje predivnim pejzažima i zadivljujućim prirodnim prostranstvima. Treći je grad po veličini u našoj severnoj pokrajini, iza Novog Sada i Subotice, i jedan od najznačajnijih industrijskih i kulturnih centara Srbije. Poznat je po razvijenim kulturnim institucijama, manifestacijama i brojnim lokalitetima, a stanovnici ga često nazivaju biserom Banata. U današnjem tekstu upoznaćemo se sa istorijom, kulturom i znamenitostima ovog prelepog grada.

     

    Kako je Zrenjanin dobio ime

     

    Teritorija današnjeg Zrenjanina je sredinom četrnaestog veka pripadala mađarskoj vlastelinskoj porodici iz Beča po kojoj je mesto i ponelo ime – Bečkerek. Grad se razvijao velikom brzinom, tako da je do osamnaestog veka postao jedan od najvažnijih trgovačkih centara. Nakon Velikog rata, teritorija grada je potpala pod vlast novoformirane Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Vlast je zahtevala promenu imena grada, ali sa druge strane nije želela da nipodaštava tradicionalni naziv na mađarskom jeziku. Na kraju je grad dobio ime po kralju Petru (Petrovgrad) 1935. godine, ali se nakon svega deset godina ime menja u Zrenjanin. Posle Drugog svetskog rata grad doživljava privredni procvat, a urbanizacijom postaje jedna od najpopularnijih destinacija za stanovanje.

     

    Da li ste znali?

     

    Danas grad nosi ime po vojvođanskom revolucionaru i narodnom heroju Žarku Zrenjaninu Uči.

     

    Tradicija, kultura i arhitektura grada

     

    Zrenjanin je kroz čitavu istoriju važio za multietničku sredinu. Kao posledica mešanja kultura, u gradu možete naići na veliki broj verskih objekata različitih naroda i religija, a isti uticaj se može primetiti i u ostalim građevinskim zdanjima. Šetajući gradom, vrlo lako ćete moći da primetite ovu kombinaciju arhitektonskih stilova.

     

    Urbanizacija čini da se grad proširuje i gradi sve više, tako da se jedan za drugim izdižu novi stambeni objekti. Grad je miran i praktično idealan za život, pa se u poslednje vreme sve veći broj ljudi doseljava u nove stanove. U slučaju da i vas zanima nekretnina u gradu, guglanjem prodaja stanova Zrenjanin, veoma lako ćete naći veliku ponudu stanova na internetu.

     

    Zrenjanin je idealan za odmor

     

    Ukoliko volite selo i cenite tradicionalne vrednosti, Zrenjanin je idealno mesto za odmor. Na periferiji grada se nalazi veliki broj tradicionalnih banatskih domaćinstava, a sela Melenci, Stajićevo i Belo Blato beleže najveći broj poseta. Pored prijatnih odmarališta, naša preporuka je i da posetite kamp-izletište na Tisi, kao i motel Ada Šumice.

     

    dani piva zrenjanin
    Dani piva Zrenjanin (Foto: Unsplash)

     

    Biser Banata je domaćin brojnih manifestacija

     

    Imajući u vidu broj interesantnih dešavanja koja se svake godine organizuju od strane Grada Zrenjanina, čini se da grad zaista misli na svoje stanovnike. Ako želite da uživate u dobroj hrani, piću i kvalitetnoj muzici, evo TOP 5 najposećenijih manifestacija:

     

    1. Begej fest je međunarodni festival duvačkih orkestara, sličan Guči. Tada u Zrenjanin dolaze brojni duvački ansambli iz čitavog regiona kako bi odmerili snage sa svojim kolegama.

     

    2. Dani piva – U čast omiljenog pića građana, Grad Zrenjanin već skoro četiri decenije održava festival posvećen pivu. U avgustu, ulice su prepune štandova na kojima se može degustirati i do nekoliko desetina različitih vrsta piva. Manifestacija je takođe propraćena koncertima i kulturnim sadržajima.

     

    3. Žetelačke svečanosti – Ovaj etno-festival se održava u slavu žita i sa ciljem očuvanja vojvođanske tradicije. Uglavnom traje dva dana (uzima se jedan vikend u julu) i glavni fokus je na selu, kulturi i poljoprivredi.

     

    4. Korzo Fest – ovaj festival se održava svakog prvog vikenda u avgustu kako bi se sačuvao „duh“ korza. Tada Ulica kralja Aleksandra I Karađorđevića postaje veliko šetalište sa raznolikim kulturnim i zabavnim sadržajima.

     

    5. Banatska bajka je manifestacija koja traje više od dva meseca. Od 5. jula, do 19. avgusta, posetioci imaju priliku da uživaju u ambijentu Gradske bašte, uz brojne koncerte, radionice i multimedijalne večeri.

     

    Šta obići u Zrenjaninu

     

    Ulica kralja Aleksandra I Karađorđevića predstavlja centar grada. U njoj se nalazi najveći broj arhitektonskih zdanja koje jednostavno morate da obiđete. Krenite od palate Jovana Panjija i kuće Šeherezada. Pored glavne ulice, preporučujemo šetnju gradskim trgovima, a naročito Trgom slobode. Gradska kuća je jedna od najlepših građevina Vojvodine, a u neposrednoj blizini se nalazi i prelepi park Gradska bašta koji je otvoren za turiste.

     

    Takođe, u gradu postoji veliki broj kulturnih institucija koje vredi posetiti, a najpoznatiji su: Narodni muzej, Narodno pozorište „Toša Jovanović“, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ i Umetnička kolonija „Ečka“, sa galerijom. Kada vam centar grada dosadi, obilazak možete nastaviti na periferiji grada. Na samo sedam kilometara od grada nalazi se dvorac-kaštel Ečka, koji dočarava duh aristokratske prošlosti.

     

    Ukoliko planirate putovanje po Srbiji ili možda čak i preseljenje u drugi grad, definitivno razmotrite Zrenjanin kao opciju. Grad će vam vratiti višestruko!

     

    Promo

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. Autor ovog teksta nema pojma o temi ili su ga dezinformisali ili … Grad „okupan“ Begejom????. Reka je prljava, smrdljiva i puna smeća. Služi kao kanalizacija i retko ko joj prilazi. Od svih manifestacija posećuju se Dani Piva bez našeg piva jer „biser Banata“ nije u stanju da napravi pijaću vodu a gde da sačuva staru pivaru. Manifestacije služe da se vade novci iz lokalne kase i da se društvo iz turističke slika… Jednom rečju naručen tekst.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija