• Zašto je remote rad postao normalnost modernog poslovnog doba

    Konstantne inovacije i ubrzan razvoj modernih tehnologija na različite načine su izmenili našu svakodnevnicu, a odrazili su se i na funkcionisanje biznis sektora. Tradicionalni oblik obavljanja radnih zadataka i tipičan kancelarijski posao zamenjen je novim načinom rada, a posebnu popularnost je stekao tokom trajanja pandemije koronavirusa. Tada su se određeni sektori po prvi put susreli […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zašto je remote rad postao normalnost modernog poslovnog doba

    Konstantne inovacije i ubrzan razvoj modernih tehnologija na različite načine su izmenili našu svakodnevnicu, a odrazili su se i na funkcionisanje biznis sektora. Tradicionalni oblik obavljanja radnih zadataka i tipičan kancelarijski posao zamenjen je novim načinom rada, a posebnu popularnost je stekao tokom trajanja pandemije koronavirusa. Tada su se određeni sektori po prvi put susreli sa online radom. Ovakav način funkcionisanja je za kratko vreme pobrao simpatije mnogih.

     

    Zbog svoje fleksibilnosti, kao i uštede vremena i prostora, danas gotovo da ne možemo zamisliti nijednu korporaciju koja svojim zaposlenima ne nudi opciju rada od kuće. Određeni biznisi okrenuli su se isključivo online poslovanju. Tako na tržištu rada uočavamo sve veći broj oglasa za posao koji kao prednost navode remote rad.

     

    U narednim pasusima ćemo pokušati da otkrijemo zašto je online radni angažman postao najdominatniji oblik poslovanja i koje prednosti nam pruža.

     

    Nesmetana komunikacija

     

    Pouzdana tehnologija je u potpunosti olakšala svakodnevno funkcionisanje zaposlenih i privikavanje na novi model poslovanja učinila manje komplikovanim. Zahvaljujući brzoj internet konekciji, posao je mogao da se obavlja istim kvalitetom kao i iz tradicionalne kancelarije. Komunikacija između zaposlenih odvijala se isključivo putem onlajn sastanaka. To se vremenom pokazalo kao odlična praksa. Mnogi su na samom početku imali odbojnost prema ovakvom načinu komunikacije, jer su se plašili kako će se odraziti na dinamiku tima, a samim tim na zajedničke poslovne rezultate. Međutim, ako se adekvatno pripremi  i unapred odredi vreme trajanja, onlajn sastanak može biti veoma efikasno sredstvo za razmenu ideja među kolegama.

     

    Udobni kutak za rad

     

    Jedan od osnovnih preduslova za uspešno obavljanje radnih zadataka jeste i adekvatno opremljen prostor za rad. Novi oblik poslovanja doneo nam je i potpuno drugačije mesto za svakodnevni rad. Stoga su zaposleni bili prinuđeni da se u hodu adaptiraju na novonastale promene. U zavisnosti od prirode posla i potrebnih radnih zadataka, poslodavci će obezbediti neophodnu opremu, kao što su računar i njegovi prateći elementi. Značajno je posedovati i kvalitetan kancelarijski pribor, kako biste nesmetano mogli da obavljate planirane taskove i uvek pri ruci imate sitnicu koja će vam olakšati funkcionisanje.

     

    Organizovanje prostora ima i svoje izazove. Pozicija radnog kutka mora biti pažljivo odabrana, odnosno izolovana od buke i bilo kog oblika ometanja. Tišina je ključni faktor kada je u pitanju produktivan rad. Zato se moramo pobrinuti da naša improvizovana kancelarija bude što udaljenija od dnevne ili dečije sobe.

     

    rad od kuće
    Foto: Rawpixel

     

    Fleksibilnost kao velika prednost

     

    Važno je napomenuti da remote rad ne podrazumeva isključivo obavljanje poslovnih zadataka od kuće, iako je ova opcija još uvek jedna od najzastupljenijih. Fleksibilnost ovakvog modela poslovanja leži u tome da taskove možete obavljati sa bilo kog mesta na planeti. Ovo je ujedno i jedna od najjačih prednosti ovog vida funkcionisanja. Tako imamo veliki broj zaposlenih koji su mesecima na putovanju, te zadatke obavljaju sa najegzotičnijih destinacija.

     

    Ipak, ovaj tempo nam nameće i zahtevniji budžet, stoga nije najzastupljenija opcija. Takođe, u mnogim slučajevima radno vreme nije fiksno, što znači da vam je dozvoljeno da zadatke obavljate u bilo kom periodu dana. Ovo je velika prednost ukoliko imate porodicu ili decu, te morate vaše poslovne obaveze uskladiti sa privatnim.

     

    Benefiti za poslodavce

     

    Mnogobrojne kompanije su vrlo brzo uvidele prednosti remote načina funkcionisanja. Zato je njegova popularnost trenutno na vrhuncu. IT sektor je jedan od vodećih kada je u pitanju rad od kuće, ali i druge sfere biznisa se polako prilagođavaju i testiraju ovakav vid poslovanja. Jedan od glavnih razloga za prelazak na onlajn rad jeste ušteda finansija iz perspektive poslodavaca. Iznajmljivanje prostora koji je namenjen za kancelarije, zatim njihovo svakodnevno održavanja, kao i redovni prateći računi predstavljaju veliku stavku u budžetu svake kompanije. Novim načinom rada, vlasnici kompanija mogu preskočiti navedene korake i novac preusmeriti ka drugi projektima, kako bi proširili i unapredili poslovanje.

     

    Možemo slobodno reći da je rad na daljinu budućnost korporativnog sveta. Sve veći broj kompanija će prilagoditi svoje poslovanje savremenom dobu i iskoristiti sve mogućnosti moderne tehnologije. U većini slučajeva, remote rad se pokazao kao veoma efikasan način za obavljanje poslovnih zadataka, a produktivnost je i dalje ostala na visokom nivou. Prednosti poput fleksibilnosti, uštede vremena i finansija očekuju sve oni koji odluče da modifikuju svoje poslovanje.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]