• Zaštitite svoja potrošačka prava: Ovo treba da zna svako od nas

    Potrošač treba da zna kada se obraća tržišnoj inspekciji kako bi rešio problem sa trgovcem i ostvario svoja potrošačka prava, kaže za portal zrenjaninski.com diplomirana pravnica Violeta Stamenković. Ona dodaje da je evidentno da među potrošačima postoji velika zabuna o delokrugu ovlašćenja i postupanja pomenute inspekcije, kada se njoj obrate kao fizička lica.   Stamenković […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zaštitite svoja potrošačka prava: Ovo treba da zna svako od nas

    Potrošač treba da zna kada se obraća tržišnoj inspekciji kako bi rešio problem sa trgovcem i ostvario svoja potrošačka prava, kaže za portal zrenjaninski.com diplomirana pravnica Violeta Stamenković. Ona dodaje da je evidentno da među potrošačima postoji velika zabuna o delokrugu ovlašćenja i postupanja pomenute inspekcije, kada se njoj obrate kao fizička lica.

     

    Stamenković je, inače, posrednica koja se nalazi na zvaničnoj listi tela za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

     

    PROČITAJTE JOŠ: „Banjalučki ćevap“ zapošljava nove radnike na više radnih pozicija

     

    – Svakodnevno dobijam bar dvadesetak poziva iz raznih gradova Srbije sa pitanjima u vezi sa problemom neprihvatanja reklamacije od strane trgovca, koja je uložena u zakonom propisanom roku. Zato smatram da je potrebno pojasniti potrošačima da tržišna inspekcija reaguje u skladu sa ovlašćenjima koja su joj data Zakonom o zaštiti potrošača, gde su taksativno nabrojana – navodi Violeta Stamenković.

     

    Promenjene nadležnosti tržišne inspekcije

     

    Zakonom o zaštiti potrošača promenjene su nadležnosti tržišne inspekcije. Sada su brojnije u odnosu na prethodni Zakon. Važno je istaći da je, u skladu sa evropskom praksom, sada ukinuta uloga tržišnog inspektora u rešavanju pojedinačnih potrošačkih problema.

     

    – To znači da inspekcija postupa u situacijama kada trgovac ne odgovori na reklamaciju potrošača u zakonskom roku od osam dana. Za takvo postupanje trgovca, Zakon propisuje novčanu kaznu. Međutim, inspekcija nema pravo da odlučuje o sadržini odgovora. Tačnije, ne može da naloži trgovcu šta da odgovori potrošaču, odnosno da mora da uvaži reklamaciju – objašnjava Stamenković.

     

    Kad trgovac zloupotrebljava izraz garancija

     

    Inspekcija takođe postupa ako trgovac zloupotrebljava izraz garancija ili nepošteno posluje. Reaguje i u slučajevima kada trgovac šalje pošiljke robe na adresu potrošača, koje potrošač nije naručio. Značajno je postupanje tržišne inspekcije kada trgovac prodaje, služi i poklanja maloletniku duvanske, alkoholne proizvode, pivo i pirotehniku. To je zakonom zabranjeno.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Novi oglas za posao: Preduzeće „Terzija trans“ raspisalo konkurs

     

    – Potrošači treba da su informisani da je njihov odnos koji imaju sa trgovcem, a koji proizilazi iz ugovora o prodaji robe ili pružanju usluga, odnos iz građanskog prava. U ovakvom ugovornom odnosu nema osnova postupanju tržišne inspekcije, kao organa državne uprave. Ovo je procedura uobičajena za Evropu i okolne zemlje. Ona podrazumeva nemešanje države, čime se ne narušava odnos između učesnika na tržištu – ističe Stamenković.

     

    To znači da, ukoliko potrošač, prvo u direktnom kontaktu sa trgovcem, pa kasnije obraćajući se udruženjima za zaštitu potrošača, ne uspe da reši problem, odnosno ne ostvari svoja prava, predstoji mu rešavanje problema preko lica koja se nalaze na listi tela za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, ili da potraži sudsku zaštitu.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Važno je i to da potrošači znaju da se za sporove u vrednosti do 500.000 dinara ne plaća sudska taksa, ako se odluče da svoje pravo ostvare putem tužbe podnete nadležnom sudu.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija