Ekonomija Vesti Zrenjanin

Zapošljavanje: U srednjem Banatu u toku realizacija 19 javnih radova

nacionalna služba za zapošljavanje - nsz

U Srednjobanatskom okrugu u toku je realizacija 13 javnih radova koji se sprovode po republičkom javnom pozivu Nacionalne službe za zapošljavanje. Od toga, sedam javnih radova namenjeno je osobama sa invaliditetom, a šest nezaposlenim licima.

 

U zrenjaninskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje navode da su, kada je reč o angažovanju osoba sa evidencije nezaposlenih, u toku tri javna rada na području opštine Sečanj. Dva su u opštini Žitište i jedan u novobečejskoj opštini. Na svakom projektu angažovano je po pet osoba, a gotovo podjednako se obavljaju radovi na očuvanju životne sredine i održavanju infrastrukture.

 

PROČITAJTE JOŠ: Prijava kandidata za program “Moja prva plata” počinje 8. oktobra

 

Kada je reč o projektima na kojima su angažovane osobe sa invaliditetom, četiri javna rada se realizuju u opštini Novi Bečej. Po jedan projekat se sprovodi u gradu Zrenjaninu i opštinama Nova Crnja i Sečanj.

 

Mesečna naknada u okviru javnih radova 22.000 dinara

 

– Teže zapošljiva nezaposlena lica i nezaposleni u stanju socijalne potrebe, u okviru ovog programa, biće radno angažovani četiri meseca. Poslodavac, odnosno izvođač javnog rada, obavezan je da obezbedi da je među angažovanim radnicima najmanje 70 odsto nezaposlenih iz kategorija ugroženih na tržištu rada. To su radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, viškovi zaposlenih, Romi, lica bez kvalifikacija ili sa niskim kvalifikacijama. U ovu grupu spadaju i lica koja posao traže duže od 18 meseci. Mesečna naknada za njih je 22.000 dinara za pun fond radnih sati – objašnjava Aleksandra Štrbac, savetnica za planiranje karijere u zrenjaninskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

U srednjem Banatu obavlja se i šest javnih radova raspisanih u okviru lokalnih akcionih planova zapošljavanja. U njih je uključeno ukupno 65 lica sa evidencije nezaposlenih.

 

Po jedan javni rad realizuje se na područjima opština Žitište i Nova Crnja. Četiri preostala javna rada su na teritoriji novobečejske opštine.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz