Ekonomija Vesti Zrenjanin

„Vinex Etil“ planira novu investiciju: Solarna elektrana od 1.800 panela

vinex etil

Preduzeće „Vinex Etil“ iz Lukićeva planira da u pogonu u ovom selu izgradi fotonaponsku elektranu na zemlji, ukupne aktivne snage do 974 kilovat-časa, za sopstvenu potrošnju, sa delimičnom predajom energije u distributivni sistem.

 

S tim u vezi, „Vinex Etil“ je Odseku za zaštitu i unapređivanje životne sredine Gradske uprave Zrenjanin podneo zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Firma “Knežev group” kupila nepokretnu imovinu “Bisera” iz Kumana

 

Kako se navodi u dokumentu, planirano je postavljanje solarnih panela. Solarna elektrana će se sastojati od 1.800 fotonaponskih panela, postavljenih u 15 redova.

 

Javna prezentacija i javna rasprava o studiji o proceni uticaja na životnu sredinu biće održana 31. decembra, u 11 časova, u Gradskoj kući u Zrenjaninu.

 

Tokom prošle godine pomenuto preduzeće je u rad pustilo i poslednji segment zaokruženog procesa prerade biljnih sirovina u okviru „Vinex Etila“. Reč je o bioelektrani, odnosno postrojenju koje proizvodi električnu energiju, pri čemu kao gorivo koristi biogas. Ovo postrojenje, snage 2,2 megavata, osim što popravlja ukupan bilans „zelene energije“, rešava i ekološke probleme, saopšteno je tada iz preduzeća.

 

Meštani se žalili na rad postrojenja

 

Inače, ova firma je u žižu domaće javnosti dospela pre nekoliko godina, kada su se meštani Lukićeva žalili na nesnosan smrad koji se širio iz postrojenja. Oni su čak i potpisivali peticiju da se zabrani rad pogona, odnosno da se izmesti iz njihovog sela.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Preduzeće „Vinex Etil“ je osnovano 2007. godine kao deo firme „Vinex“. Bilo je namenjeno za proizvodnju etil alkohola. Fabrika se prvobitno nalazila u mestu Kostojevići, kod Bajine Bašte. Pet godina kasnije celo postrojenje je premešteno u Lukićevo kod Zrenjanina.

 

Daljim razvojem i težnjom za zaokruživanjem kompletne prerade sirovina biljnog porekla, uz destileriju je izgrađena farma muznih krava i bioelektrana.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Снага се изражава у киловатима а енергија у киловат-часовима.

sinovoz