Ekonomija YSLAJDER

VELIKA NEMAČKA KOMPANIJA STIŽE U ZRENJANIN?

tenis

ZRENJANIN – Nemačka kompanija „Tenis“ vrlo verovatno otvoriće farmu svinja u okolini Zrenjanina. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je taj nemački proizvođač aplicirao na javni poziv za zakup zemljišta na 30 godina, a da će se više znati u narednih deset dana.

 

Nemačka kompanija "Tenis"

 

Tenis je, dodao je Nedimović, podneo pet zahteva, za preko deset hiljada hektara u pet različitih lokalnih samouprava. Lokacije koje su im posebno interesantne su Kikinda i Zrenjanin, rekao je ministar.

 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić potvrdio je za portal zrenjaninski.com da sutra ima sastanak u Ministarstvu poljoprivrede i da će nakon sastanka znati više detalja.

 

Gradska uprava krajem prošle godine stavila je na javnu raspravu Plan detaljne regulacije farme u Banatskom Despotovcu, o čemu je portal zrenjaninski.com već pisao. Plan detaljen regulacije urađen je, stoji u obrazloženju, zbog aktiviranja lokalnih potencijala u poljoprivrednoj proizvodnji, ali i zbog mogućih stranih i domaćih investitora.

 

Farma zauzima prostor od skoro 24 hektara u neizgrađenom delu Banatskog Despotovca. Planirano je da ima kapacitet od 2.500 krmača i 70.000 tovljenika godišnje.

 

Na kompleksu nema vode, niti je seoski vodovod u mogućnosti da obezbedi potrebne količine, tako da bi se morala kopati 2 – 3 bunara.

 

I da bi se obezbedila struja potrebno je graditi novi dalekovod.

 

Na kompleksu je neophodno rešiti i problem odvođenja atmosferskih voda, kao i problem otpadnih voda. Za otpadne vode neophodna je gradnja nepropusnih tankova dovoljne zapremine. Takođe, iz kompleksa bi se moralo izdvojiti od hektara do dva za gradnju posebnih taložnika.

 

Na kompleksu nema ni elektronske mreže, ni mobilne telefonije ni interneta.

 

U planu detaljne regulacije stoji i da izgradnja farme sa očekivanim kapacitetom može uticati na životnu sredinu, tako da su predviđene mere koji bi uticaj smanjile na najmanju moguću meru.

Podeli članak

10 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Gospodo. takve farme su veliki zagađivači okoline i mogu ozbiljno ugroziti životnu sredinu. Ako ne verujete, raspitajte se kod Holanđana kakve su muke imali i kako su to razrešili. Treba dobro izvagati korist i eventualnu štetu pa onda doneti konačnu odluku.A bilo bi dobro usloviti ulagača da se veliki deo prerade mesa radi ovde kod nas, jer samo tako ćemo imati koristi. Izvoz polutki ne donosi korist.

  • Mi da im ranimo a oni da jedu jeftino i kvalitetno i zdravo meso.bicemo ko u ratu oni u hotelima a mi u sumi .tako ispada.cuj investicija pa sta je onda bio bek.gigant.

  • Sto neotvore fabriku za preradu mesa gotovih proizvoda a nek nam salju sirovinu znamo i mi da preradjujemo.pa sta oni misle da smo mi kolonija ili neka africka drzava.hvala vam na investiciji .

  • „…kao i problem otpadnih voda.“
    NEMA „PROBLEMA OTPADNIH VODA“, AKO SAV OTPAD PRERADE U DIGESTORU, GDE BAKTERIJE „PROIZVEDU“, BIOGAS, A, BIOGAS PROIZVEDE STRUJU/HLADI/GREJE I NARAVNO, KAO NUZPROIZVOD KOMPOST!!!
    Pozdrav iz Elemira!

sinovoz
FAM