• Uz pomoć programa za samozapošljavanje registrovana 81 nova firma

    Na teritoriji Srednjobanatskog okruga su prošle godine, uz podršku programa za samozapošljavanje, koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, otvorene 64 firme. Ako se tome dodaju i delatnosti registrovane uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i lokalnih samouprava, ukupan broj novih firmi je 81.   – Prošle godine je otvoreno devet preduzeća čija je […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Uz pomoć programa za samozapošljavanje registrovana 81 nova firma

    Na teritoriji Srednjobanatskog okruga su prošle godine, uz podršku programa za samozapošljavanje, koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, otvorene 64 firme. Ako se tome dodaju i delatnosti registrovane uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i lokalnih samouprava, ukupan broj novih firmi je 81.

     

    – Prošle godine je otvoreno devet preduzeća čija je delatnost vezana za obradu drveta, kao što su proizvodnja nameštaja, proizvoda od drveta i stolarske radionice. Registrovano je i sedam krojačkih radnji i po šest firmi iz oblasti mašinstva i proizvodnje hrane – kaže savetnica za planiranje karijere u zrenjaninskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje Aleksandra Štrbac.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Sa “Ogrevom” nema zime: Super akcija traje do 4. februara!

     

    Iz oblasti intelektualnih usluga, uz pomoć programa za samozapošljavanje, registrovano je 19 firmi. Korisnici finansijske pomoći odlučivali su se i za otvaranje advokatskih kancelarija, edukativnih i dizajnerskih radionica, kao i firmi za konsalting.

     

    – Korisnici podsticaja za samozapošljavanje ranije su najčešće registrovali uslužne i uslužno-zanatske firme. To su kozmetički i frizerski saloni, knjigovodstvene agencije, autoservisi, elektro-servisi i drugo. Prošle godine registrovana je jedna knjigovodstvena agencija, kao i četiri frizerska i dva kozmetička salona – ističe Štrbac.

     

    Sve više žene i mlađe osobe osnivaju firme

     

    Ona ocenjuje da se na osnovu ovih podataka može govoriti o pomaku u kvalitetu biznisa.

     

    – Postoji diverzifikacija novopokrenutih delatnosti. Sve više žene i mlađe osobe osnivaju firme. Povećao se i broj novih preduzeća u selima – u Česteregu, Kumanu, Banatskom Karađorđevu, Ravnom Topolovcu… – navodi Aleksandra Štrbac.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Prema njenim rečima, program za samozapošljavanje ima za cilj otvaranje novih radnih mesta i promociju preduzetničkih vrednosti. Pored subvencije, koja je prošle godine iznosila 250.000 dinara, odnosno 270.000 dinara za osobe sa invaliditetom, program uključuje i obuke za vođenje biznisa i savetodavnu pomoć.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija