• Uz podršku programa za samozapošljavanje u Perlezu otvorene tri firme

    Na području Srednjobanatskog okruga, subvencije za samozapošljavanje, za pokretanje privatnog posla, prošle godine je iskoristilo 49 osoba sa evidencije zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Subvencija je i prošle i ove godine iznosila 250.000 dinara, a 270.000 dinara za osobe sa invaliditetom. Uz pomoć ovog programa, samo u Perlezu su 2020. registrovane tri firme – […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Uz podršku programa za samozapošljavanje u Perlezu otvorene tri firme

    Na području Srednjobanatskog okruga, subvencije za samozapošljavanje, za pokretanje privatnog posla, prošle godine je iskoristilo 49 osoba sa evidencije zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Subvencija je i prošle i ove godine iznosila 250.000 dinara, a 270.000 dinara za osobe sa invaliditetom. Uz pomoć ovog programa, samo u Perlezu su 2020. registrovane tri firme – frizerski salon, tepih servis i preduzeće za proizvodnju meda.

     

    – Nove firme naročito su značajne u selima. Tako se kreiraju nova radna mesta, a postoji mogućnost novih zapošljavanja sa razvojem i rastom biznisa. Takođe, u zavisnosti od registrovane delatnosti, obogaćuje se ponuda proizvoda i usluga u lokalnoj zajednici – objašnjava savetnica za planiranje karijere u zrenjaninskoj filijali NSZ Aleksandra Štrbac.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Najbitnija pravila za planiranje mesečnog kućnog budžeta

     

    Aleksandra Hegediš je po struci hemijska tehničarka. Radila je u pekari u Perlezu i u kompaniji „Drekslmajer“. Pošto je udata i majka dvoje male dece, jedno vreme se posvetila porodici. Onda je odlučila da pokrene sopstvenu firmu, pa je otvorila muško – ženski frizerski salon „Sandra ML“.

     

    Prvi korak je bio da završi obuku za frizera, a zatim da pravovremeno aplicira na javnom pozivu za program samozapošljavanja. Bila joj je dragocena finansijska podrška od 250.000 dinara. Od tih sredstava je kupila opremu i repromaterijal za frizerske usluge, te adaptirala lokal. Salon se nalazi u objektu pored porodične kuće porodice Hegediš.

     

    – Zadovoljna sam kako se posao razvio. Salon je već prepoznatljiv, imam stalne mušterije, a mogu da se posvetim i deci. Teži period je za nama, jer je salon otvoren u vreme pandemije i skraćenog radnog vremena, zabrane rada vikendom, što nam je otežavalo rad. Ali, uspela sam da prevaziđem sve poteškoće i sada očekujem mnogo bolji period – ističe Aleksandra Hegediš.

     

    firma za proizvodnju meda u perlezu
    Golden Quality Nadj

     

    I Milan Bulat i Toma Nađ započeli privatne poslove

     

    Za privatni biznis se odlučio i Milan Bulat, koji je prošle godine registrovao tepih servis „Bulat“. Firma je registrovana za pružanje usluga pranja mebla, odnosno nameštaja, sedišta automobila,  dubinskog pranja tepiha i itisona, kao i pranja trakastih zavesa, ćebadi, jorgana i drugih kabastih stvari.

     

    Milan Bulat ima dugogodišnje iskustvo u ovoj branši. Više od dve decenije je radio u jednom velikom tepih servisu u Beogradu, a pritom je 15 godina bio na poziciji poslovođe i rukovodio timom od 35 radnika. U dvorištu porodične kuće u Perlezu poseduje svoj poslovni prostor – prostran, funkcionalan i na dobroj lokaciji, te je subvenciju za samozapošljavanje uložio u delimične građevinske intervencije na tom objektu.

     

    Od sopstvenih sredstava je kupio mašine, opremu i dostavno vozilo za potrebe tepih servisa.

     

    – Moj savet svima koji su u mogućnosti da pokrenu firmu jeste da to učine – kratko poručuje Bulat.

     

    Sa njim se slaže i Toma Nađ koji je 2020. otvorio firmu „Golden Quality Nadj“, specijalizovanu za proizvodnju meda i proizvoda od meda. Nađ je radio kao zavarivač, nekoliko godina je vodio i poljoprivredno gazdinstvo, a pčelarstvom se bavi poslednjih šest godina. Od rođaka, iskusnog pčelara, sticao je važna znanja i ovladavao veštinama. Trenutno poseduje 72 košnice, koje su na ispaši u okolini Perleza.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    S obzirom na to da je reč o porodičnoj firmi, Tomi svesrdnu podršku i pomoć pruža supruga. Planiraju da rade na marketingu, ali i na unapređenju proizvodnje i uvođenje nekih inovativnih rešenja u pčelarstvu.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija