• U brodogradilištu „Begej“ posle duže vremena porinut novi brod (Foto)

    Brod dugačak 85 metara, širok 9,6 metara i težak 450 tona porinut je danas u vodu, u zrenjaninskom brodogradilištu „Begej“, čiji je novi vlasnik beogradska kompanija „Rubikon“.  Brod je namenjen za prevoz kontejnera i može da ih preveze ukupno 90, a kupac broda je iz Holandije.     – Hvala svima koji su došli da […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    U brodogradilištu „Begej“ posle duže vremena porinut novi brod (Foto)

    Brod dugačak 85 metara, širok 9,6 metara i težak 450 tona porinut je danas u vodu, u zrenjaninskom brodogradilištu „Begej“, čiji je novi vlasnik beogradska kompanija „Rubikon“.  Brod je namenjen za prevoz kontejnera i može da ih preveze ukupno 90, a kupac broda je iz Holandije.

     

    brodogradilište

     

    – Hvala svima koji su došli da prisustvuju veoma bitnom događaju za našu kompaniju, porinuću prvog plovila, koje je izgrađeno otkako je brodogradilište u vlasništvu „Rubikona“. Mi smo pred sebe postavili dva zadatka, prvi da obnovimo brodogradilište koje je bilo zapušteno i u stečaju, i drugi da gradimo brod. S ponosom ističem da smo u veoma kratkom vremenskom roku ostvarili sve zacrtane ciljeve – istakao je direktor kompanije „Rubikon“ Marko Pražić, naglašavajući da je to tek početak puta vraćanja Zrenjanina na evropsku mapu brodogradnje.

     

    brodogradilište

     

    O oporavku ove renomirane firme više je govorio šef proizvodnje u zrenjaninskom brodogradilištu Srđan Jovanović.

     

    – Sigurno je šest godina stečaja ostavilo traga. Samo mi koji smo učestvovali u oživljavanju firme znamo koliko je bilo teško podići je na noge i osposobiti da ponovo gradi brodove. Mi smo ipak svetski poznati brend, a nekada su nam ovakvi dani, kada spuštamo brod u vodu, bili sasvim obični. Nadam se da će se kompanija vratiti na ono vreme od pre deset godina, kada smo sa uspehom radili – naglasio je Jovanović, koji je druga generacija svoje porodice koja je radni staž sticala u zrenjaninskom brodogradilištu.

     

    On je podsetio da je današnji brod 298 objekat koji je izgrađen u zrenjaninskom brodogradilištu od 1947. godine, kada je firma osnovana. Jovanović se zahvalio i novom vlasniku i radnicima koji su učestvovali u gradnji broda, a bilo ih je šezdesetak.

     

    brodogradilište

     

    Zadovoljstvo zbog oživljavanja brodogrdilišta iskazala je načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević.

     

    – Očekujem i u narednom periodu još mnogo plovila, ovakvih brodova, kao i zaposlenih ljudi, što je od velikog značaja za privredni razvoj grada Zrenjanina i regiona – rekla je Vučurević.

     

    brodogradilište

     

    Zadovoljstvo zbog oporavka zrenjaninskog brodogradilišta izrazio je i zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

     

    – Jedan od privrednih subjekata koji je bio među nosiocima razvoja Zrenjanina, a to je ovo brodogradilište, ponovo je pokrenulo proizvodnju, zahvaljujući novim vlasnicima. Osim oživljene proizvodnje značajno je i zapošljavanje radnika, delom nekadašnjih brodograditelja a delom i novih – naglasio je Santovac.

     

    „Rubikon“ je osnovan 2007. godine, upravlja flotom od 14 brodova, kapaciteta 26.000 tona, a posluje u mnogim evropskim državama.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija