Ekonomija Vesti Zrenjanin

Trgovci nas deru: Elektronika u Srbiji 13 odsto skuplja nego u bogatoj EU!

komisija za zaštitu konkurencije
Foto: Pixabay

Komisija za zaštitu konkurencije je, na osnovu podataka Eurostata za 2019. godinu, konstatovala da su cene potrošačke elektronike u Republici Srbiji bile za 13 odsto veće u odnosu na prosečne cene u Evropskoj uniji.

 

Tako su, na primer, u Srbiji pojedine kategorije proizvoda bile skuplje od 33 do 39 odsto u odnosu na cene u Mađarskoj. A u susednoj državi je porez na dodatnu vrednost viši nego u našoj zemlji i iznosi 27 odsto. Istovremeno, cene potrošačke elektronike u Mađarskoj su bile za 2,5 odsto niže u odnosu na prosek EU.

 

Zbog toga je Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti. Obavila je nenajavljene uviđaje u privrednim društvima „Roaming Electronics“, „Tehnomanija“ i „Comtrade Distribution“, radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije. Njima se ograničava konkurencija na tržištima maloprodaje i veleprodaje potrošačke elektronike u Republici Srbiji.

 

PROČITAJTE JOŠ: Održana javna rasprava o uticaju na životnu sredinu fabrike “Linglong”

 

Komisija je saopštila da je analizirala uslove konkurencije na tržištu trgovine na veliko i malo potrošačkom elektronikom u Srbiji. Tom prilikom je, uvidom u javne podatke o cenama, utvrđeno da se u maloprodajnim objektima, kao i na internet stranama maloprodavaca, nudi potrošačka elektronika pod identičnim, ili gotovo identičnim cenama.

 

„Komisija osnovano pretpostavlja da postoje usaglašene obaveze, odnosno dogovor, kojima se određuju cene i uslovi trgovine u daljoj prodaji. To je restriktivni sporazum koji predstavlja povredu konkurencije iz člana 10. Zakona“, navodi se u saopštenju.

 

Ovom prilikom pozvana su sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničkog stanja u ovom postupku da ih dostave na adresu Komisije za zaštitu konkurencije, Savska 25/IV, Beograd.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM