Ekonomija Vesti Zrenjanin

Subvencije od 250.000 dinara iskoristili za započinjanje privatnog biznisa

ana rudnički iskoristila subvencije
Ana Rudnički

Puno je primera dobre prakse među preduzetnicima iz srednjeg Banata koji su, koristeći subvencije i programe za samozapošljavanje preko Nacionalne službe za zapošljavanje, započeli sopstveni biznis.

 

Ana Rudnički je prošle godine u Zrenjaninu registrovala Školu stranih jezika „Libertas centar“. Subvenciju u iznosu od 250.000 dinara iskoristila je za opremanje dve učionice u zakupljenom prostoru, koje su prilagođene i za grupni i za individualni rad.

 

Ana je po struci profesorka engleskog i španskog jezika i prvo je radila kao nastavnica u školi, a zatim i u privatnoj školi stranih jezika. Zatim je odlučila da započne sopstveni biznis.

 

PROČITAJTE JOŠ: Mladim Zrenjanincima do 5.200 evra za započinjanje sopstvenog biznisa

 

– Postoji konkurencija u Zrenjaninu, ali smatram da ima dovoljno prostora za rad, jer vlada veliko interesovanje za ovu vrstu intelektualnih usluga. Mi organizujemo nastavu za sve ciljne grupe, i za decu i za odrasle. U ponudi su i poslovni i specijalizovani kursevi stranog jezika. Škola nudi mogućnost učenja engleskog, španskog, nemačkog, mađarskog, a po potrebi i francuskog jezika – objašnjava Rudnički.

 

Ana je izuzetno posvećena svom biznisu, odnosno polaznicima, i nastoji da kvalitet nastave i kompetentnost predavača budu odlike ove škole.

 

– Učenje stranog jezika potrebno je gotovo svima. Nekome u poslovne svrhe, nekome za konverzaciju, i tako dalje. Učenjem stranog jezika razmišljamo na drugačiji način, postajemo svestraniji i bogatiji – zaključuje Ana Rudnički.

 

elektro - pantić

 

Subvencije iskoristio i Aleksandar Pantić

 

Za sopstveni biznis prošle godine odlučio se i Aleksandar Pantić, vlasnik firme „Elektro – Pantić“ iz Kumana, u opštini Novi Bečej. Firma je registrovana u junu kao servis bele tehnike. Pantić je, takođe, dobio subvenciju od 250.000 dinara, a sredstva je iskoristio za kupovinu kombija, mašina i alata neophodnih za rad, kao i za reklamu firme.

 

„Elektro – Pantić“ je  registrovan na kućnoj adresi, mada nema klasičnu radionicu, već najveći deo posla obavlja na terenu.

 

– U Kumanu, kao i u najbližem selu Melenci, ne postoji druga registrovana serviserska radnja, tako da mi konkurencija nije prepreka za rad. Radio sam i na području Zrenjanina, Bašaida, Novog Bečeja, jer su potrebe tržišta za elektrotehničkim uslugama velike – navodi Aleksandar Pantić, koji je po struci tehničar mehatronike.

 

Kako ističe, imao je sreću da uči zanat od starijih i iskusnijih seoskih majstora – električara. Veoma važnim smatra i to što je pet meseci proveo u Minhenu radeći poslove u struci.

 

– Gledao sam da što više naučim, da unapredim stručna znanja i da usvojim što više onoga što predstavlja poslovni i profesionalni pristup u radu – kaže Pantić.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

On preporučuje privatni biznis svima koji razmišljaju o toj opciji, naročito mladima.

 

– Posla u Srbiji ima za svakoga i u svakoj oblasti. Cenim i poštujem zanate, i smatram da za molere, gipsare, vodoinstalatere, električare, keramičare, posla ima uvek. Meni su, kao početniku, mnogo značila sredstva Nacionalne službe za zapošljavanje i sada objašnjavam onima koji vagaju da li da se upuste u privatni biznis, kako da konkurišu za subvenciju za samozapošljavanje. To nije komplikovano, a pruža vetar u leđa početnicima – naglašava Aleksandar Pantić.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM