• Slučaj „Staklobanat“: Šta kada nestane sva arhivska građa preduzeća

    Ako je neko svojevremeno radio u zrenjaninskom preduzeću „Staklobanat“ i ostvario pravo na penziju, ali mu nedostaje nešto od finansijske dokumentacije – mrka kapa.   Ukoliko mu bivša firma, koja je u međuvremenu bankrotirala i izbrisana iz registra privrednih društava, nije redovno uplaćivala doprinose, ili o tome nema dokaz, neće ga nigde ni pronaći.   […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Slučaj „Staklobanat“: Šta kada nestane sva arhivska građa preduzeća

    Ako je neko svojevremeno radio u zrenjaninskom preduzeću „Staklobanat“ i ostvario pravo na penziju, ali mu nedostaje nešto od finansijske dokumentacije – mrka kapa.

     

    Ukoliko mu bivša firma, koja je u međuvremenu bankrotirala i izbrisana iz registra privrednih društava, nije redovno uplaćivala doprinose, ili o tome nema dokaz, neće ga nigde ni pronaći.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Remont mašina za održavanje pruga iz donacije vredne 1,8 miliona evra

     

    – Nedavno nam se obratio čovek koji je radio u „Staklobanatu“, preduzeću koje je u vlasničkim transformacijama propalo. On je tražio pomoć u takozvanom povezivanju staža. Naime, iako veruje da mu je bivša firma uplaćivala doprinose, dokumentacija o tome ne postoji, jer ne postoji ni firma. Pokušao je u arhivu, ali i tamo mu je rečeno da građe iz „Staklobanata“ nema. Po svemu sudeći, nekoliko godina za koje nema dokumentaciju neće mu biti priznato – kaže za portal zrenjaninski.com poverenik Samostalnog sindikata za opštinu Žitište Duško Polovina.

     

    On dodaje da ovo nije usamljen slučaj. Prema njegovim rečima, obraćaju mu se članovi koji imaju isti problem, a sindikat ne može da im pomogne.

     

    – Zato se pitam: postoji li neka obaveza novih vlasnika ili neke institucije da sačuvaju dokumentaciju firmi koje nestaju ili menjaju gazde – ističe Polovina.

     

    Arhivu nedostaje prostor za skladištenje arhivske građe

     

    Firme „Staklobanat“ više nema, a u Istorijskom arhivu Zrenjanina ne postoji ni građa iz ovog preduzeća.

     

    „Svaki poslodavac je bio u obavezi, a i sada je, da podatke o radnom stažu dostavlja Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Ovaj Fond je dužan da tu dokumentaciju čuva radi ostvarenja prava koje zaposleni imaju“, kažu u Istorijskom arhivu Zrenjanin.

     

    Ova ustanova je u periodu tranzicije i privatizacije uglavnom preuzimala arhivsku građu zrenjaninskih i drugih srednjobanatskih preduzeća, koja su prolazila kroz ove procese. U ovim aktivnostima Istorijski arhiv Zrenjanin je uveliko prednjačio pred svim ostalim arhivima u Srbiji.

     

    „Zbog ovakve prakse, naš Arhiv ima problem nedostatka prostora za skladištenje arhivske građe. Među ostalom arhivskom dokumentacijom, preuzimali smo i podatke o stažu i zaradama zaposlenih. Međutim, ta dokumentacija je često bila nepotpuna. Razlozi za ovo su mnogobrojni i različiti. Nekada se radi o nedovoljnoj ažurnosti stvaraoca arhivske građe, nedostacima koji su nastali u samom radu firme… Nekada arhivska građa nije adekvatno čuvana pa je propala. Ponekad je u procesu tranzicije vlasništva nemarnošću zagubljena ili uništena“, dodaju u Arhivu.

     

    Prioritet dokumenti koji svedoče o istorijskom značaju preduzeća

     

    Kada Arhiv preuzima arhivsku građu, prioritet su dokumenti koji svedoče o istorijskom značaju preduzeća za ovu sredinu. Dokumenti koji su od značaja za privatno-pravne i javno-pravne poslove su sekundarni.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    „No, i pored toga, Arhiv je ulagao veliki napor da sačuva i dokumentaciju koja bi bila od značaja za zaposlene i ostvarivanje njihovih prava. Veliki deo našeg posla obuhvata odgovore na zahteve za dokumentima koji se tiču dokazivanja staža i mnogobrojni su građani kojima smo uspeli da pomognemo“, kažu u Arhivu.

     

    U ovoj ustanovi dodaju da nisu preuzeli arhivsku dokumentaciju „Staklobanata“ jer ih niko od nadležnih u tom preduzeću nije ni kontaktirao.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija