Ekonomija Vesti Zrenjanin

Šinvoz radi smanjenim kapacitetom: Korona usporila posao sa Francuzima

fabrika šinvoz
Foto: Zoran Bogaroški

Preduzeće za remont šinskih vozila „Šinvoz“ iz Zrenjanina, zbog pandemije koronavirusa, od marta radi smanjenim kapacitetima.

 

Posao izrade krovova za francuske partnere, od kojeg se mnogo očekivalo, trenutno je u fazi mirovanja, jer proizvodnja ne može da počne bez nadzora inženjera iz Francuske.

 

– Uradili smo pet prototipova krova i u martu je trebalo da počne proizvodnja uz nadzor stručnjaka iz Francuske. Jasno je da nisu mogli da dođu tada, a ima najava da bi možda mogli da dođu ovog meseca. Međutim, u Francuskoj se epidemiološka situacija komplikuje, i to nam sve stvara jako veliki problem – kaže za portal zrenjaninski.com direktor „Šinvoza“ Radomir Miljuš.

 

PROČITAJTE JOŠ: Stanovi u Zrenjaninu: Kvadrat u starogradnji 587, u novogradnji 825 evra

 

Svih 300 zaposlenih u fabrici je, inače, na svojim radnim mestima.

 

– Radimo remont tri elektromotorna voza. Dva ćemo završiti ove, a jedan početkom naredne godine. Takođe, imamo redovan ugovor sa NIS-om za održavanje vagona cisterni i radimo sa „Infrastrukturom železnice Srbije“ remont specijalnih vozila za održavanje pruga. To je, ipak, nedovoljno. Deo radnika smo angažovali na infrastrukturnim radovima u samom preduzeću i održavanju velikog fabričkog kruga. Nadamo se da ćemo posao sa Francuzima nastaviti, jer to je ono što nam omogućava opstanak – ističe Miljuš.

 

On dodaje da je „Šinvoz“ imao pomoć države u vidu isplate minimalnih plata, oslobađanja plaćanja doprinosa i moratorijuma na kredite. No, i toj pomoći će doći kraj.

 

– Želeli bismo da zadržimo sve radnike, jer smo do njih teško došli. Uložili smo novac i vreme za dokvalifikaciju i dodatnu obuku. Realne planove omela nam je korona, ali se, ipak, nadamo da ćemo uz sve teškoće koje nam tek slede, dočekati bolje dane – naglašava Miljuš.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM