Ekonomija

Radnici „Radijatora“ ispred fabrike, proizvodnja stala

Radnici „Radijatora“ ispred fabrike

Radnici zrenjaninskog „Radijatora“ od 1. septembra više nisu zaposleni, jer im je poslodavac, beogradski „Nodular“ koji je fabriku zakupio, uručio otkaze. I to dan pre nego što je trebalo da se radnicima isplati avgustovska zarada.

 

Radnici „Radijatora“ ispred fabrike

U fabrici je trenutno anagažovano 25 radnika na održavanju, oni jedini smeju da uđu u fabriku, a fabriku čuva privatno obezbeđenje. U fabričkom krugu su jutros bila i jedna policijska kola sa službenicima.

 

Radnici „Radijatora“ ispred fabrike

Stotinak radnika danas se okupilo ispred fabričke kapije da javnosti ukaže kakve nesagledive posledice mogu nastati time što u fabrici, prema njihovim rečima, danas od podneva neće ostati niko.
• Zakupac, firma „Nodular“,sa Zvezdare, jednostavno je izašao iz fabrike i ostavio peći potpuno neobezbeđene, peći sa 30 tona tečnog gvožđa. U fanrici je ostalo i 100 tona piralena. To može da izazove katastrofu širih razmera, i to je velika opasnost ne samo za grad nego i šire. Zakupac je bio dužan da fabriku ostavi u stanju u kakvom je preuzeo a ne ovako, kaže Vladimir Prebiračević koji je do 1. septembra bio šef jedna proizvodne linije.

 

• Fabriku je preuzeo stečajni upravnik Miloš Borovčanin koji nam je otvoreno rekao da on sa zakupcem nema ništa, da je on tu da zaštiti imovinu i na kraju sebe.
Radnicima je „Nodular“ ostao dužan pola julske i celu avgustovsku platu. Nemaju ideju kako će je i od koga dobiti. Neki od njih tvrde da je „Nodular“ kad je uzimao fabriku u zakup, ostavio depozit iz kog bi se namirile plate radnicima. Ukupan dug za plate je oko 20 miliona dinara a radnici tvrde da poslednja tri meseca ni struja nije plaćena, a i ko zna kakvi su još dugovi pravljeni.
Jutros u fabrici nije bio ni stečajni upravnik Miloš Borovčanin ni njegov zamenik Ljupče Nakov.Radnici su ih očekivali. Ispred fabrike stajao je kamion spreman da preuzme ugovorenu robu.
Poslednjih meseci u „Radijatoru“ je proizvodnja bila prosečna, između 650 i 750 tona. Zašto je došlo do ovakvog epiloga jednogodišnjeg zakupa, danas nije imao ko da nam kaže. Nezvanično, kompletan izvoz „Radijatora“ išao je preko firme Nedeljka Grubeše, vlasnika „Radijatora“ u stečaju. Navodno, u problemu je Grubeša, izvoz je stao, a „Nodular“ se, bukvalno preko noći, spakovao i otišao.

 

Radnici „Radijatora“ ispred fabrike

Radnici kao vlasnika „Nodulara“ spominju Ivana Pantelića i njegovog brata Aleksnadra, koji je bio direktor u Zrenjaninu.

Pokušali smo da dobijemo neku informaciju od Ivana Pantelića, ali se on na telefon koji nam je poznat, nije javljao.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz