• Prosečna potrošačka korpa u Zrenjaninu skuplja nego u Beogradu

    Prema analizi Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koja pokazuje koliko je koštala prosečna potrošačka korpa u decembru, Zrenjanin se nalazi na drugom mestu, odmah iza Novog Sada.   Prosečna potrošačka korpa u Zrenjaninu iznosila je 81.755, a u Novom Sadu 82.073 dinara.   Minimalna potrošačka korpa u Zrenjaninu koštala je 40.054 dinara.   Prema ovim […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Prosečna potrošačka korpa u Zrenjaninu skuplja nego u Beogradu

    Prema analizi Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koja pokazuje koliko je koštala prosečna potrošačka korpa u decembru, Zrenjanin se nalazi na drugom mestu, odmah iza Novog Sada.

     

    Prosečna potrošačka korpa u Zrenjaninu iznosila je 81.755, a u Novom Sadu 82.073 dinara.

     

    Minimalna potrošačka korpa u Zrenjaninu koštala je 40.054 dinara.

     

    Prema ovim podacima, posle Novog Sada i Zrenjanina, slede Pančevo i Subotica, dok je Beograd tek na petom mestu.

     

    Najjeftinija prosečna potrošačka korpa bila je u Leskovcu i iznosila je 64.049 dinara. Doduše, tamo je i prosečna plata za oko 10.500 dinara manja u odnosu na zrenjaninsku.

     

    Ako se pogleda koliko je prosečne plate potrebno za kupovinu prosečne potrošačke korpe, Zrenjanin je na vrhu. Sa prosečnom platom od 61.678 dinara, za novu prosečnu potrošačku korpu potrebna je jedna cela i još trećina prosečne plate.

     

    Na nivou Srbije, a vrlo verovatno je da je situacija u Zrenjaninu ista, najviše para mesečno ode na hranu i bezalkohola pića (37,19 odsto), pa na stanovanje i režijske troškove (19,92), alkoholna pića i duvan (9,51 odsto) i transport (7,22 odsto).

     

    Zanimljivi su i podaci o tome koliko su građani Srbije, u proseku, u decembru morali da rade da bi kupili neke proizvode.

     

    Samo dva minuta radili smo u decembru da bismo kupili jedno jaje. Za kilogram svinjskog mesa sa kostima bilo je potrebno raditi jedan sat i 14 minuta, a za kilogram mlevene kafe čak tri sata i 19 minuta.

     

    Da bismo sa prosečnom zaradom kupili automobil „škodu fabiju“ trebalo bi da radimo dve godine i 31 dan. Mašina za pranje veša nam je dostupnija. Za nju je trebalo da radimo deset dana i tri sata, kažu podaci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. Колико запослених у Зрењанину и Србији прима просечну плату? Екстремне вредности и сегрегација друштва не виде се у просеку. „Медијална нето зарада за јануар 2021. године износила је 48000 динара, што значи да је 50% запослених остварило зараду до наведеног износа.“ (Републички завод за статистику) Према томе, 50% запослених за нову потрошачку корпу мора да издвоји 1,7 медијалне плате и више. Овој теми је посвећен одличан чланак на BBC NEWS: https://www.bbc.com/serbian/cyr/srbija-53898092

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija